Středa, 24. dubna 2024

Stanovisko ČAOH k požáru černé skládky odpadů v Praze Štěrboholích

Stanovisko ČAOH k požáru černé skládky odpadů v Praze Štěrboholích

Pokud dojde k neúměrnému zvýšení poplatků za odpadové služby, nelegální skládky jako ta, která ve středu v odpoledních hodinách hořela v Praze-Štěrboholích, se mohou stát nemalým celospolečenským problémem.

Vyplývá to ze stanoviska České asociace odpadového hospodářství (ČAOH), která na toto riziko dlouhodobě upozorňuje. V nedávné době byly návrhy na zdražení poplatků účelově prosazovány do zákona o odpadech (více zde). Skupina odborníků, kterou svolalo MŽP, je však neschválila. Cílem zdražení má být podpora nových spaloven odpadů a s tím úzce spojeného zavedení centralizovaného řízení toků odpadů, známé pod zkratkou ISNO (více zde), a to na úkor dosavadního volného tržního prostředí. Česká asociace odpadového hospodářství navrhované zdražení, které stále hrozí, odmítá a doporučuje spíše cestu uplatnění širokého spektra různých moderních a ekonomicky smysluplných technologií (více zde).

"Volení zástupci by si bez ohledu na současnou politickou situaci měli uvědomit, že s neúměrným a neopodstatněným zvyšováním poplatků u občanů pravděpodobně neuspějí. Lidé v současné nedobré ekonomické situaci mohou hledat spíše způsoby, jak se jejich placení vyhnout, včetně zakládání dalších černých skládek," říká Petr Havelka, výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství. "Proto vidíme budoucnost v zachování volného trhu, který povede k nižším cenám a vývoji nových technologií pro nakládání s odpady, s cílem zajištění zejména vyšší recyklace, tak jak požaduje EU. Zvyšování poplatků pak nebude třeba," dodává Havelka.

Zdroj: ČAOH

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů