Pátek, 19. dubna 2024

Referendum o spalovně v Přerově se odkládá na příští rok

Referendum o spalovně v Přerově se odkládá na příští rok

Plánované referendum o výstavbě spalovny v Přerově se odkládá na příští rok. Původně se ke stavbě měli lidé vyjádřit ještě letos na podzim. Podle vedení radnice je však potřeba zjistit nejprve o stavbě veškeré informace důležité pro veřejnost. ČTK o tom informovali zástupci magistrátu. Přerov jako nejvhodnější místo pro vybudování spalovny v Olomouckém kraji vyplynul ze studie, kterou si nechal vypracovat kraj. Proti vybudování tohoto energetického zařízení ve městě se už před časem postavilo veřejně mnoho místních lidí.

"I když pracovní skupina původně plánovala, že se referendum uskuteční ještě letos na podzim, nakonec jsme se napříč všemi politickými stranami dohodli, že se bude konat nejdříve až v prvním pololetí roku 2014, a to samozřejmě jen v případě, že Přerov bude doopravdy reálným adeptem na výstavbu zařízení," uvedl primátor Jiří Lajtoch (ČSSD). Podle jeho náměstka Michala Záchy (ODS) není zatím jasné, kde by mělo zařízení stát, jaký objem odpadu by mělo zpracovávat a jak by byla vyřešena doprava. "Dokud nebudeme mít reálnou představu a tu nepředstavíme lidem, bylo by jakékoliv hlasování neférové. Sám totiž nevím, o čem by hlasovali," uvedl Zácha.

V názorech vedení města podpořili i politologové. Radnice navíc zamítla i myšlenku spojit referendum s chystanými předčasnými volbami, hlasování by se tím prodražilo. Podle předběžných odhadů by jednodenní referendum mělo stát zhruba jeden milion korun. Podle právničky města Jany Hrubé jednou z podmínek je například účast alespoň 35 procent oprávněných osob zapsaných v seznamech.

Krajská studie vybrala pro spalovnu čtyři lokality. Na prvním místě se umístil areál teplárny v Přerově, ve hře byla i Mohelnice či cukrovar v Prosenici na Přerovsku. Podle hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) zatím žádné nové kroky kraj nepodnikl. Přerov však stále zůstává na prvním místě. "Chystáme setkání se starosty obcí a pokusíme se to posunout v přípravné fázi," řekl dnes ČTK hejtman.

O spuštění spalovny kraj uvažuje kolem roku 2018. Nakládání s odpady začal řešit i proto, že v roce 2023 zákon zakáže ukládat odpady do země.

Proti studii kraje však v minulosti vystoupili ekologové, loni v dubnu se proti záměru postavili i mnozí Přerované. Na protest vznikla ve městě občanská iniciativa, na svou stranu získala i zástupce České lékařské komory. Mnozí obyvatelé města se obávají toho, že spalovna zhorší ovzduší a zatíží dopravu.

V Olomouckém kraji je 14 skládek komunálního odpadu. Podle zástupců kraje je to ten nejhorší způsob nakládání s odpady, který nemá dlouhou budoucnost. Zařízení na energetické využití odpadu by mělo ročně zlikvidovat až 200.000 tun odpadu.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů