Pátek, 29. března 2024

Vláda schválila nařízení o seznamu evropsky významných lokalit

Vláda schválila nařízení o seznamu evropsky významných lokalit

Kabinet Jiřího Rusnoka minulý týden schválil nové stanovení národního seznamu evropsky významných lokalit (EVL), který předložilo ministerstvo životního prostředí (MŽP). Vyplývá to z výsledku jednání vlády. Upravuje počet chráněných území a formy ochrany pro jednotlivé lokality tak, aby se sladily se zákonem o ochraně přírody a krajiny. Nařízení nedoplňuje nové lokality, jak před časem požadovali ekologové i Evropská komise. MŽP je podle svého mluvčího Matyáše Vitíka doplní samostatně.

Ekologové ze sdružení Arnika už dlouhodobě poukazují na to, že seznam stále neobsahuje například ochranu území Labského údolí a Slavíkových ostrovů u Přelouče. Evropsky významné lokality uvedené v národním seznamu jsou součástí celoevropské soustavy chráněných území Natura 2000.

V nařízení se uvádí, že se sníží plocha EVL, na které bude nutné vyhlašovat zvláště chráněná území, a to o přibližně 146.824 hektarů. Toto území zůstane i nadále chráněno v evropsky významných lokalitách, pouze se nechá v ochranném režimu institutu základní ochrany podle zákona o ochraně přírody a krajiny, který nevyžaduje samostatný proces vyhlašování jako zvláště chráněná území. Celkový počet lokalit národního seznamu se sníží o sedm, z 1082 na 1075 lokalit. Jde o zrušení sedmi lokalit o rozloze přibližně šesti hektarů kvůli jejich chybnému vymezení.

Připomínku k návrhu mělo například Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL), konkrétně k ochraně přírodní rezervace Dománovický les na Kolínsku. Požaduje, aby se ponechal současný stav, kdy je na části vyhlášena přírodní rezervace a zbytek byl v režimu základní ochrany. Podle ministerstva je naopak nutné vyhlásit Dománovický les jako zvláště chráněné území, protože se zde vyskytuje hnědásek osikový, nejohroženější motýl ČR.

Ekologové dlouhodobě chtějí, aby se na seznam zařadilo i Labské údolí, kde jsou štěrkové náplavy, které zde Labe vytváří. Jedná se o biotopy vzniklé na střídavě zatopovaných a obnažovaných místech při břehu řeky, kde voda proudí pomaleji. Žijí zde neobvyklé druhy mechorostů a drobných rostlin, ale i vzácné druhy hmyzu. Slavíkovy ostrovy jsou unikátní území u Přelouče, na kterém se vyskytuje přes 70 chráněných druhů rostlin a živočichů. Nejcennější jsou významné populace modráska bahenního a očkovaného. Sdružení Arnika se obává, že rozhodnutí zdržují plány na stavbu s kontroverzních betonových staveb jezů u Přelouče a Děčína.

Podle mluvčího Vitíka ale byly zmíněné dvě lokality už navrženy na doplnění do národního seznamu evropsky významných lokalit v roce 2009. Kvůli nedostatku času na projednání rozporů s ostatními rezorty je prý tehdejší vláda do seznamu nepřijala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů