Čtvrtek, 25. dubna 2024

Číslo týdne: 25% výdajů za energie dolů. Ale ne u nás

Anglické a waleské domácnosti radikálně snížily spotřebu energie. Pomohl k tomu fosilní zákon

Číslo týdne: 25% výdajů za energie dolů. Ale ne u nás

Domácnosti v Anglii a Walesu snížily během šesti let spotřebu tepla a elektřiny o celou čtvrtinu. Podle anglického Národního statistického úřadu, který údaje zveřejnil, k tomu vedly zejména investice do zateplování, energetické štítkování domů či zavádění moderních kotlů [1].

Úspěšná opatření podporuje v Británii fosilní zákon, který stanoví závazné tempo snižování závislosti země na fosilních palivech. Chrání tak britské spotřebitele před zvyšujícími se cenami uhlí, plynu a ropy. Česká republika takový zákon zatím nemá, Hnutí DUHA jej však prosazuje iniciativou Velká výzva (www.velkavyzva.cz). Naprostá většina parlamentních stran - zejména ČSSD, TOP 09, Starostové a nezávislí či KSČM - již oficiálně řekla, že takový zákon v principu podporuje.

Hnutí DUHA upozornilo na významné úspory anglických domácností v rámci seriálu "Číslo týdne" (www.cislotydne.cz), který každou středu přináší nový zajímavý pohled do zákulisí české závislosti na fosilních palivech.

Naše země totiž kulhá pozadu. Minulý týden sice vláda spustila program Nová Zelená úsporám, ale jeho pokladna je téměř prázdná. Z počáteční jediné miliardy bylo za devět dní rozděleno přes 40 procent [2]. Na většinu zájemců se tedy nedostane.

České vlády opakovaně vytvářejí energetickou politiku a surovinovou koncepci, postavené na dovozu, těžbě, velkých zastaralých zdrojích a plýtvání. Zcela vážně řeší dovoz zemního plynu za téměř 100 miliard ročně a nová území pro těžbu uhlí za cenu zničení krajiny i domovů tisíců lidí. Přitom Pačesova energetická komise již v roce 2008 spočetla, že zateplování domů a solární panely na teplou vodu či biomasové kotle a obecní výtopny mohou pokrýt celou současnou spotřebu tepla z uhlí a plynu [3]. Podle studie renomované společnosti Porsenna může jen samotné zateplování domů v ČR snížit spotřebu tepla v domácnostech v příštích desetiletích o 53 procent [4].

Tuzemská ekonomika zaostává proto, že se to hodí velkým energetickým společnostem a zejména jejich majitelům. Miliardové zisky fosilních baronů jsou hlavní překážkou snižování nechtěné závislosti české ekonomiky na dražších a dražších fosilních palivech [5].

Britové naopak přijali zákon, který stanoví závazné tempo snižování spotřeby fosilních paliv. Shodly se na něm vláda s opozicí, průmyslem i odbory.

Zákon, který sníží závislost na uhlí, ropě a plynu i účty za energie, potřebuje nutně i ČR [5]. Hnutí DUHA proto navrhuje přijmout takový zákon podle britského vzoru. Rozhýbe investice do chytrých řešení, jako jsou úsporné domy a pohodlná veřejná doprava, domácí výroba energie nebo české potraviny v obchodech.


Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"Anglické a Waleské domácnosti snížily spotřebu drahé energie - především z uhlí a plynu - o celou čtvrtinu. K výjimečnému úspěchu přispěl zákon, který stanoví, jak se bude Británie zbavovat závislosti na fosilních palivech."

"Česká republika zatím ve snižování závislosti na fosilních palivech ostudně selhává. Už se však blýská na lepší časy. Politické strany totiž zákon dle britského vzoru v principu podporují. Nyní před volbami bude zajímavé sledovat, kteří politici to myslí s úsporami energie i našich výdajů vážně. Možnosti jsou obrovské, stačí jen chtít.

"Ptejte se kandidátů a kandidátek do Sněmovny, zda progresivní zákon předloží a zajistí tak i našim domácnostem, obcím a firmám takovou finanční úlevu jako v Anglii a Walesu."


Kontakty:

Jiří Koželouh, program Energie, 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů