Úterý, 16. dubna 2024

Číslo týdne: Čtyři miliardy na nákup hráčů do Sparty

Číslo týdne: Čtyři miliardy na nákup hráčů do Sparty

Čtyři miliardy ročně posílají pražské rodiny celkem na nákup hráčů Sparty. Platí bez ohledu na to, fandí-li třeba Slavii či Bohemians - anebo je fotbal vůbec nezajímá.

Majitel Sparty a přední český fosilní miliardář Daniel Křetínský ovládá totiž vedle jiných energetických firem také pražské teplárny a účtuje za vytápění polovině domácností ve městě [1]. Uvedlo to Hnutí DUHA v dalším dílu seriálu Číslo týdne, který každou středu upozorňuje na nový zajímavý aspekt velké české závislosti na fosilních palivech (http://cislotydne.cz).

Kdo je Daniel Křetínský:

  • předseda představenstva a spolumajitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH vlastní Elektrárny Opatovice, Pražskou teplárenskou či Plzeňskou energetiku)
  • jeho osobní majetek se odhaduje na 7,9 mld. Kč
  • je majitelem fotbalového klubu AC Sparta Praha
  • vlastní automobil Maserati Quattroporte (3 miliony korun) a soukromé letadlo Cessna 550B (za 60 milionů korun)


Hnutí DUHA zmapovalo, kam mizí naše peníze za stále dražší fosilní paliva. Výsledek přináší přehledná infografika "Česká závislost na fosilních palivech: kdo platí, kdo vydělává": www.hnutiduha.cz

Zvyšovat bankovní konta fosilních miliardářů přitom není nutné - závislost domácností i firem na stále dražším plynu, ropě i uhelných dolech lze léčit. Hnutí DUHA navrhuje přijmout zákon dle úspěšného britského vzoru, který stanoví závazné tempo snižování spotřeby fosilních paliv [2]. Rozhýbe investice do chytrých řešení, jako jsou úsporné domy a pohodlná veřejná doprava, domácí výroba energie nebo české potraviny v obchodech. Více na www.velkavyzva.cz.

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"Dnešní číslo týdne nepotěší fanoušky Slávie ani Bohemky a hlavně ty, které fotbal nezajímá vůbec. Lidé v Praze, kterým zajišťuje vytápění teplárna, posílají celkem čtyři miliardy ročně majiteli Sparty. Přední fosilní baron Daniel Křetínský totiž ovládá vedle jiných energetických firem i Pražskou teplárenskou."

"Tragikomické příběhy o tom, co vše platíme v ceně energií fosilním miliardářům, ilustrují vážný problém. Naše země je kriticky závislá na uhlí, plynu a ropě. Rodiny platí stále víc a pár lidí vydělává miliardy. Se zbytečným placením drahé energie je potřeba skončit. V Británii podobný problém úspěšně řeší zákonem, který stanovuje tempo snižování spotřeby fosilních paliv, modernizuje ekonomiku a vytváří nová pracovní místa."

Kontakty:

Jiří Koželouh, program Energie, 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz

Jan Piňos, média a komunikace, telefon 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů