Úterý, 19. března 2024

Expředseda zelených Bursík zakládá novou stranu

Expředseda zelených Bursík zakládá novou stranu

Bývalý šéf Strany zelených (SZ) Martin Bursík zakládá novou liberálně orientovanou stranu. Teprve minulý týden přitom po osmi letech opustil zelené, které v minulosti dovedl do Parlamentu i do vlády. S Liberálně ekologickou stranou (LES) chce jít do předčasných voleb, základní program představí za týden v úterý.

"Vytváříme nelevicovou stranu orientovanou na voliče středu a pravého středu, liberálně orientované," řekl ČTK Bursík, který by si přál, aby se uskupení na české politické scéně etablovalo dlouhodobě. Zda do voleb - v případě, že sežene dostatek podpisů a stihne se včas zaregistrovat - půjde strana samostatně, či s někým, Bursík komentovat nechtěl.

Podle Hospodářských novin, které o vzniku strany informovaly, by LES mohl spolupracovat s lidovci. "S Martinem Bursíkem jsem mluvil jednou, a to minulý týden. Informoval mě o tom, že vzniká politický subjekt, který bude zaštitovat. O případné spolupráci budeme ještě jednat, podobně jako s jinými politickými subjekty či jednotlivými osobnostmi," řekl deníku předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Programově se chce strana zaměřit například na regulaci hazardu, protikorupční agendu, ekologii, energetiku, dopravu, ekonomiku, kulturu nebo životní styl, uvedl v tiskovém prohlášení aktivista Matěj Hollan, který se na vzniku uskupení také podílí.

"Já celoživotně - 54 let - prosazuju politiku životního prostředí, ekologickou politiku. Vidím, že ten tlak na životní prostředí je teď úplně enormní, že se zpátky vrací megalomanské projekty typu Dunaj-Odra-Labe kanál a těžba zlata a tak dále," popsal svou hlavní motivaci ke vzniku strany Bursík.

Členy přípravného výboru jsou vedle Bursíka a Hollana i bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko, režisérka Olga Sommerová a ekolog Ivan Rynda. Její vznik podpořili podle Bursíka také ekonom Jan Švejnar, architekt a herec David Vávra, spisovatel Ivan Klíma nebo textař a podnikatel Michal Horáček.

Od zelených bývalý ministr životního prostředí Bursík odešel v minulém týdnu poté, co prý v poslední době několikrát neúspěšně protestoval proti posunu strany doleva. "Založením antikomunista, nemohu setrvávat ve straně, v jejímž vedení nelze dosáhnout jasně deklarovaný odpor ke spolupráci s komunisty," uvedl mimo jiné v tiskovém prohlášení k odchodu.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška ČTK řekl, že argumenty, kterými Bursík vystoupení ze strany zdůvodnil, jsou jen zástěrkou k naplnění osobních politických ambicí. Bursíkův odchod ho prý nepřekvapil.

V pondělí se na internetu objevila webová stránka, která se snaží vyvolat dojem, že Bursík zakládá nové politické uskupení, ve skutečnosti si ale ze strany utahuje. Bursík web označil za provokaci, podle některých šlo však o jeho marketingový tah.

Do politiky vstoupil Bursík už roku 1990, kdy se stal poslancem České národní rady za Občanské fórum. Na konci 90. let byl ministrem životního prostředí ve vládě Josefa Tošovského a stejnou funkci pak zastával i v Topolánkově vládě mezi lety 2007 a 2009. Předsedou Strany zelených byl od září 2005 do června 2009, kdy po neúspěchu strany ve volbách do Evropského parlamentu na post šéfa SZ rezignoval. Loni opět kandidoval na předsedu strany, po neúspěchu se stal druhým místopředsedou.

Martin Weiser

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů