Pátek, 29. března 2024

Česká pozice: Solární elektrárny ČEZ bude recyklovat Asekol Solar

Česká pozice: Solární elektrárny ČEZ bude recyklovat Asekol Solar

Panely ze solárních elektráren společnosti ČEZ bude recyklovat firma Asekol Solar. Napsal to dnes server Česká pozice, podle kterého bude muset ČEZ na recyklaci postupně vynaložit 117 milionů korun. Mluvčí Asekol Solar Hana Ansorgová ČTK řekla, že informaci nemůže potvrdit.

O recyklaci panelů s celkovým instalovaným výkonem 125 megawattů se vedle Asekol Solar ucházel i další přední hráč na trhu solární recyklace, firma REsolar. Mluvčí ČEZ pro obnovitelné zdroje Martin Schreier České pozici řekl, že si energetická společnost vybrala nabídku s výhodnějšími podmínkami.

Pravidla pro recyklaci solárních panelů stanovil zákon schválený v loňském roce. Podle něj musí být za panely uvedené na trh od počátku letošního roku hrazen poplatek za budoucí recyklaci jejich výrobce. U starších panelů, které tvoří naprostou většinu tuzemských fotovoltaických elektráren, ale připadá povinnost zajistit recyklaci na jejich majitele. Ti se podle zákona musí přihlásit do jednoho z kolektivních recyklačních systémů.

Podle vyhlášky, která zákon provází, musí majitelé solárních elektráren platit 8,50 Kč za kilogram panelů. Peníze budou mířit na speciální účet a v budoucnu se využijí na ekologickou likvidaci panelů.

ČEZ v minulosti uvažoval o tom, že by vytvořil vlastní kolektivní systém a měl své peníze pod kontrolou. Nakonec se ale rozhodl kvůli vysoké administrativní zátěži vstoupit do už existujícího kolektivního systému.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů