Sobota, 27. dubna 2024

Směřuje EU k zelené ekonomice?

Směřuje EU k zelené ekonomice?

Klíčovým slovem politických debat a zásadním strategickým cílem EU se v posledních letech stává tzv. zelená ekonomika. Jedná se o ekonomický koncept, který předpokládá dosažení prosperity prostřednictvím efektivního využívání zdrojů při současném zajištění stability přírodních systémů a tím i jejich funkcí pro lidskou společnost. Odpovědi na to, co koncept zelené ekonomiky v praxi znamená, jakým způsobem hodnotí a jestli je EU úspěšná v jejím naplňování přináší zpráva Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) "Towards a green economy in Europe".

Politika životního prostředí EU a na ní navázaná legislativa obsahuje 131 úkolů a cílů, jejichž dosažení v letech 2010-2050 představuje milníky na cestě k zelené ekonomice. Zpráva EEA nabízí přehled těchto cílů i příklady studií hodnotících postup a úspěšnost jejich naplňování.

Další hodnocení zelené ekonomiky pomocí indikátorů přináší Indikátorová zpráva EEA za rok 2012. Závěry zprávy jsou na základě prezentovaných analýz smíšené. Zatímco Evropa opravdu zvyšuje efektivitu využívání zdrojů, ochrana ekosystémů a zajištění jejich stability zatím není na dostatečné úrovni.

Plné znění aktuality EEA v angličtině je k dispozici zde.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů