Pátek, 26. dubna 2024

Falšovat původ elektřiny je podle solárníků ekonomický nesmysl

Falšovat původ elektřiny je podle solárníků ekonomický nesmysl

Vyrábět elektřinu z dieselagregátů a vydávat ji za proud pocházející z fotovoltaických elektráren nemá z ekonomického pohledu smysl. Dnes to ve společném prohlášení uvedly Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) a Aliance pro energetickou soběstačnost (AliES). Pokud by ale k něčemu takovému skutečně docházelo, jak naznačil v dnešním Právu mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Jiří Chvojka, je to podle obou solárních sdružení podvod, který si zaslouží potrestání.

Náklady na výrobu jedné kilowatthodiny elektřiny v dieselagregátu se podle ceny nafty pohybují kolem osmi korun bez započtení původní investice do agregátu, sdělil ČTK ředitel AliES Martin Sedlák. Výkupní cena elektřiny ze solárních elektráren se nad touto hranicí pohybuje pouze u zdrojů uvedených do provozu do konce roku 2010. U nich se jedna kilowatthodina vykupuje podle data spuštění za 12,15 až 13,46 koruny.
Podle Sedláka by tak větší ekonomický smysl než falšování původu elektřiny měla investice do nové solární elektrárny, z níž by se při uvedení do provozu v letošním roce elektřina vykupovala za 2,83 korun za kilowatthodinu. Majitel by se přitom nevystavil žádnému riziku trestního stíhání.

Za naprostý ekonomický nesmysl pak Sedlák považuje nasvěcování elektráren halogenovými svítidly, která by poháněl dieselagregát. I při maximální účinnosti svítidel a solárních panelů by podle jeho propočtů dosáhly náklady 178 korun na kilowatthodinu. "Takže jestli chce někdo něco vyrábět za 178 korun a prodávat to za 12 korun, tak to samozřejmě může, ale nedává to smysl," řekl Sedlák.

AliES a CZEPHO také upozornily, že policie už v minulosti prošetřovala možné falšování původu elektřiny ze solárních panelů na základě tvrzení bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). "Policie však žádného 'nočního' provozovatele solárních elektráren nenašla a věc ukončila," uvádí solární sdružení.
ERÚ už minulý týden vyjádřil podezření, že některé solární elektrárny vykazují neúměrně vysokou výrobu elektřiny, kterou za zvýhodněné ceny prodávají. Úřad se kvůli obavám z možného dotačního podvodu obrátil na Státní energetickou inspekci, aby záležitost prošetřila.

ERÚ kromě vykazování výroby v solárních elektrárnách kontroluje i udělení licence zařízením, která byla uvedena do provozu v roce 2010. Úřad se domnívá, že v řadě případů získaly tyto elektrárny licenci neoprávněně, takže mohou čerpat vyšší podporu, než by jim náležela. ERÚ kvůli tomu podal podnět na státní zastupitelství.

Velké rozšíření solárních elektráren v letech 2009 a 2010 vedlo k razantnímu zvýšení celkové částky, která míří na podporu obnovitelných zdrojů. V letošním roce se jedná o 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platí vláda ze státního rozpočtu a zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny. Poplatek na obnovitelné zdroje kritizují průmyslové podniky, podle nich kvůli tomu české firmy ztrácí konkurenceschopnost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů