Úterý, 19. března 2024

Správa šumavského parku nabízí pět nových oblastí pro výpravy do divočiny

Správa šumavského parku nabízí pět nových oblastí pro výpravy do divočiny

Správa NP a CHKO Šumava rozšiřuje nabídku míst, kam lze vyrazit za šumavskou divočinou. Vůbec poprvé do oblastí Chráněné krajinné oblasti Šumava. Milovníci šumavské divočiny se tak mohou hlásit do 12 výprav, které povedou do pěti oblastí, kam noha běžného turisty dosud nevkročila.

Chceš poznat šumavskou divočinu? V nabídce je teď 5 zbrusu nových oblastí, do kterých zamíří celkově 12 výprav. Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava rozšiřuje na podzim možnosti pro milovníky tolik populárního projektu - Průvodci divočinou. Vůbec poprvé v dějinách celé organizace mohou turisté vyrazit poznávat dosud nepoznané krásy Chráněné krajinné oblasti Šumava. Výpravy vyrazí na místa, kam se jinak není možné dostat, kam dosud noha běžného turisty nevkročila.

"Centrem zájmu návštěvníků Šumavy je Národní park Šumava, ale ještě rozsáhlejší území Chráněné krajinné oblasti Šumava může nabídnout také mnoho zajímavého a atraktivního pro poznávání přírody. Domníváme se, že by stačilo patřičné atraktivity zpropagovat a ve svém závěru z toho budou mít užitek všichni - turisté zažijí klid z nádherné přírody, místní by mohli mít přímý ekonomický zisk z návštěvníků jejich území a vlivem úbytku lidí v některých nadměrně zatížených lokalitách z toho bude profitovat i ochrana přírody. Letos se nabízí ještě spojení s kulatým výročím vyhlášení CHKO před 50 lety," uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Šumavští dobrodruzi tak mohou poprvé vyrazit poznávat zajímavou krajinu s výhledy i nezvykle náročnými terény a řadou chráněných druhů rostlin i živočichů do národní přírodní rezervace Boubínský prales, Černé a Čertovo jezero, Bílá strž a k tomu i do dvou přírodních rezervací na západní straně Šumavy - Zhůřská hnízdiště a Městišské rokle.

První výprava míří do jádra pralesa na Boubíně a to již tuto sobotu 9. září v 9 hodin z parkoviště Idina Pila pod Boubínem. "I když by se zdálo, že Boubínský prales znají již malé děti, tak na této výpravě se jistě dozvíte mnoho nového a zajímavého. Přijdete například k největší jedli v celé České republice. Zblízka budete pozorovat ptáky v jednotlivých etážích pralesa. Naučíte se rozeznat neomylně prales od "obyčejného" lesa a mnoho dalšího," popisuje Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Poplatek za průvodce je 300 Kč a maximální počet účastníků je 10 osob. Registrace je nutná předem na internetu na stránkách www.npsumava.cz, pod odkazem "Průvodci divočinou - registrace na vycházky". Zájemci mohou také volat na informační středisko ve Stožci (388 335 014) anebo přímo koordinátorovi šumavských průvodců na tel.: 731 530 287 (J. Štemberk).

"Za zdolání náročného terénu budou turistům odměnou zážitky z unikátní přírody, kam se kvůli přísným pravidlům ochrany přírody může dostat jen minimum lidí," uvádí Josef Štemberk, garant projektu Průvodci divočinou.

Termíny nových výprav za divočinou vypsali pracovníci Správy NP a CHKO Šumava na září a říjen a celková kapacita osob na 12 výletech je 109 lidí. Rezervační systém byl spuštěn na stránkách Správy NP (www.npsumava.cz) v pátek 30. srpna. Zajímavostí je, že CHKO je téměř 1,5krát větší než celý národní park. Nachází se zde mnoho jednotlivých přírodních rezervací (celkem 43) a přírodních památek (18) a některá nesou dokonce označení "národní" (4 + 2).

"Jde o vycházky v malých skupinách - 5 až 12 osob. Poplatek za průvodce je proto vyšší od 190 do 430 korun," vysvětluje Josef Štemberk.

Výpravy do divočiny - zvláště chráněných a tedy veřejnosti nepřístupných částí Národního parku Šumava - pořádá Správa NP a CHKO Šumava šestým rokem. V Národním parku Šumava je pro takto limitovaný počet vážných zájemců o poznání šumavské přírody zpřístupněno 7 území člověkem opuštěné krajiny. K nejoblíbenějším patří Modravské pláně, svojí krásou si každého získává kaňon Křemelné. Jako v šumavské botanické zahradě se můžete cítit ve Vltavském luhu. Za výhledy, horskými lesy zájemci vyráží na Polom nebo Ždánidla na západní Šumavě a na jihu na Trojmeznou horu a na Smrčinu.

Každoročně si tak může zhruba tisícovka řádně instruovaných návštěvníků národního parku prohlédnout divokou tvář největšího českého národního parku. Vše pod dohledem zkušeného průvodce.

"Cyklus expedic za divočinou si získal velkou oblibu a většina nabízených míst je obsazena záhy po spuštění rezervací. Přesto poslední místa zbývají. Výpravy do divočiny na území národního parku se konají do konce října," uzavírá Josef Štemberk.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů