Středa, 24. dubna 2024

V radotínské cementárně unikal do ovzduší rozemletý vápenec

V radotínské cementárně unikal do ovzduší rozemletý vápenec

V radotínské cementárně, která patří společnosti Českomoravský cement, unikal do ovzduší rozemletý vápenec, takzvaný slínek. Protože firma poruchu nenahlásila, zahájila s ní Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) správní řízení. V něm jí hrozí milionová pokuta. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČIŽP Simona Cigánková. Poškozeným lidem doporučila, aby se u firmy přihlásili o náhradu případných škod. Podle inspekce už firma zahájila opravu dopravníku.

Zvýšenou prašnost odhalila inspekce při neohlášené kontrole cementárny 3. září. Při ní zjistila, že slínek je do slínkového sila dovážen nákladními auty a vysypáván na článkový dopravník vedle sila. "Při vysypávání docházelo k úniku slínku do ovzduší - tudíž zvýšené prašnosti - i přesto, že byl prostor částečně překryt plachtou a odsáván vzduchotechnikou na nejbližší filtrační zařízení," informovala Cigánková. Slínek, z nějž se vyrábí cement, je zdraví nebezpečná agresivní látka. Podle mluvčí cementárnu alespoň skrápěl úklidový vůz.

Mluvčí společnosti Českomoravský cement Miroslav Příkopa ČTK řekl, že prašnost způsobila občasná vykládka nákladních automobilů. "Jde o lokální sekundární prašnost v rozsahu desítek metrů. V žádném případě se nejedná o prašnost z odlučovačů ve výrobě," uvedl Příkopa a dodal, že ke zvýšení prašnosti došlo kvůli nouzovému provozu v nestandardním režimu. Dopravník se porouchal 16. srpna, o dva dny později byl zahájen zmiňovaný nouzový režim. Ani o něm však firma ČIŽP neinformovala.

Provozovatel pak musel celý prostor výsypky lépe zaplachtovat, což splnil. Dnes zahájil opravu dopravníku, která potrvá do úterý.

Českomoravský cement je největším výrobcem cementu v ČR. Patří do nadnárodní skupiny HeidelbergCement, která se řadí k předním výrobcům stavebních hmot ve světě. Cement vyrábí ve dvou závodech - právě v pražském Radotíně a v Mokré nedaleko Brna. V cementárně Králův Dvůr provozuje balicí linku a expedici baleného i volně loženého cementu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů