Pátek, 29. března 2024

Ford uvede příští rok v Evropě dva modely na elektřinu

Ford uvede příští rok v Evropě dva modely na elektřinu

Automobilka Ford Motor Company příští rok uvede v Evropě dva modely na elektrický pohon. Hybridní C-Max Energi a Mondeo Hybrid doplní již nyní nabízený Focus Electric, který se vyrábí v německém Saarlouis. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Ford je druhý největší výrobce hybridních vozů na světě. V USA, kde automobilka loni prodala přibližně 46.000 elektrifikovaných automobilů, se její podíl v tomto segmentu za rok zečtyřnásobil.

Focus Electric má elektromotor o výkonu 105 kW, vyvine nejvyšší rychlost 137 km/h a na jedno nabití ujede až 162 km. C-MAX Energi je první sériově vyráběný plug-in hybrid značky Ford. V čistě elektrickém režimu ujede asi 30 km. Mondeo Hybrid kombinuje spalovací motor s elektromotorem a akumulátorem. V elektrickém režimu vyvine rychlost až 136 km/h. Při rozjezdech a v nižších rychlostech využívá elektrický pohon, zatímco při vyšším zatížení vstoupí do hry spalovací motor, který dobíjí akumulátor.

Ford Focus Electric a C-MAX Energi jsou již integrované do dopravní struktury německého Kolína nad Rýnem, kde se účastní výzkumného projektu colognE-mobil.

První elektrický automobil vyrobil Ford před 100 lety. Šlo o elektrizovanou verzi Fordu Model T, která se ale do sériové výroby nedostala. Společný projekt zakladatele Ford Motor Company Henryho Forda a vynálezce Thomase Edisona, kteří chtěli přivést na svět "levný a praktický elektrický automobil", ztroskotal na tehdejší technické úrovni akumulátorů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů