Pátek, 19. dubna 2024

Aktivní dům v Melčické Dolině

Udržitelné bydlení, ohleduplnost k životnímu prostředí a komfortní bydlení jsou pojmy, které se skloňují stále častěji.

Aktivní dům v Melčické Dolině

Nejen tyto tři požadavky splňuje novostavba, postavená z obnovitelných materiálů. Hlavními principy jsou tu rovnováha života s ohleduplností k životnímu prostředí a energetickou efektivností.

Projekt byl pro autory stavby výzvou. Investoři měli vysoké nároky na energetickou efektivitu, ale dům měl vyrůst na pozemku, který je z jedné strany ohraničený potůčkem s hustě porostlými břehy a z druhé strany ho stíní les. Slunce za ním zapadá v nejchladnějším období s nejkratšími dny v roce už v poledne. Proto navrhli stavbu, kde každý úhel stěny a každé okno mají své opodstatnění. Správnost řešení si společně s majiteli potvrdili při návštěvě v aktivním domě Sunlighthouse, jenž vznikl v rámci projektu VELUX Model Home 2020 v Rakousku. U novostavby v Melčické Dolině kladli důraz na každý detail, takže splňuje všechny ekologické požadavky. Ty mu ale neubírají na komfortu bydlení, právě naopak. Výsledkem je objekt, který překonává zažité standardy bydlení. Kromě toho, že je ohleduplný k životnímu prostředí, je také plně samostatný. "Projekty tohoto typu jsou zatím výjimečné, ale od roku 2020, kdy vstoupí v platnost směrnice Evropské unie týkající se udržitelného bydlení, se aktivní domy stanou standardem. I proto jsme před několika lety zahájili projekt VELUX Model Home 2020, který ukazuje cestu architektury budoucnosti," říká Ing. arch. Klára Bukolská.

STAVBA ZE DŘEVA A SLÁMY

Hlavním stavebním materiálem tu bylo dřevo. Dřevěná rámová konstrukce je umístěna na sloupcích a zaklopena je OSB deskami, které plní i funkci parobrzdy. Interiérové příčky jsou vyplněny nasucho ukládanými nepálenými cihlami, fixovanými laťováním. Vnitřní povrchovou úpravu tvoří hliněná omítka. Jako tepelná izolace tu slouží sláma - pro zateplení celého objektu jí bylo potřeba tisíc balíků, kterými dobrovolníci z řad studentů architektury vyplnili obvodové zdi za pouhé čtyři dny.

ZASKLENÁ STŘECHA

Návrh ovlivnila myšlenka získávání denního světla a tepla skrz střechu, velká část střechy je proto prosklená. Okna umístěná v pozici střechy jsou méně náchylná na zastínění okolní vegetací, a do interiéru přinášejí přímé denní světlo. Při řešení prosvětlení interiérů se neopomíjela ani energetická bilance okna, přičemž solární zisky ze sluneční energie jsou u šikmé střechy vyšší.

Zasklený prostor tvoří centrální část domu, který opticky zvětšuje. Sestava střešních oken VELUX nejenže dodává ústřední místnosti dostatek denního světla, ale zároveň ji zásobuje teplem prostřednictvím solárních zisků a zajišťuje přirozenou ventilaci prostoru. Aby nedošlo k přehřívání, architekti využili systémové řešení od výrobce střešních oken a opatřili je venkovním stíněním, markýzami a systémovým automaticky řízeným přirozeným větráním.

Patnáct střešních oken má různé typy ovládání podle pozice. Ve spodní řadě jsou výklopná okna, která umožňují panoramatický výhled, a jedno elektricky ovládané okno, jež je součástí systému automatické ventilace. Ostatní jsou kyvná s mechanickým nebo elektrickým ovládáním. Okna mají pro náš region netypické rozměry 1140 x 1400 mm, jedná se ovšem o standardní velikost používanou v projektech aktivních domů. V našich podmínkách se většinou osazují menší formáty oken, které zohledňují menší rozestup mezi krokvemi. Při osazování oken se kladl důraz na co nejmenší vzdálenost mezi jejich rámy, návaznost na přiznané krokve a co nejlepší zateplení. Dbalo se na každý detail, a to včetně zateplení středových žlabů mezi okny. Kvalitu provedení potvrdil i Blower door test při zkouškách vzduchotěsnosti obálky domu.

PASIVNÍ SOLÁRNÍ ZISKY

Otázka regulace solárních zisků je u střešních oken klíčová. V tomto případě dali majitelé na radu výrobce a pořídili si automaticky ovládané venkovní markýzy VELUX se zabudovaným solárním panelem. Ten dobíjí baterie energií získanou ze slunečního záření. Dálkové ovládání na solární pohon umožňuje pohodlně manipulovat s markýzami, jež jsou umístěny i na těch střešních oknech, která jsou těžko dostupná. Markýzy se automaticky stahují a vytahují v závislosti na intenzitě slunečního svitu.

PŘIROZENÁ VENTILACE VZDUCHU

Sestava střešních oken zároveň zajišťuje přísun čerstvého vzduchu do interiéru v letním i zimním období. Právě princip přirozené ventilace patří mezi charakteristické znaky aktivních domů. Okna byla rozmístěna tak, aby majitelé mohli při větrání využít princip komínového efektu - spodní řada nasává studený vzduch, zatímco horní řada odvádí teplý a vydýchaný vzduch ven. Větrání je nejúčinnější při otevření vstupních dveří nebo oken na sever, která se nacházejí v přízemní části domu. Celková dispozice tak umožňuje rychlé a účinné větrání.

VYUŽITÍ DEŠŤOVÉ VODY

Ekologické nakládání s vodou bylo jedním z kritérií, které dům musel splňovat. Majitelé domu využívají i dešťovou vodu, která je ze střechy sváděna do trativodu, jenž ústí do nádoby o objemu 30 000 litrů. Systém byl měl v průběhu roku nasbírat dostatek vody na dva nejsušší letní měsíce, kdy bude sloužit k zalévání užitkové zahrady. Netradičně se řešila i toaleta. Podle majitelů by totiž dům bez separační kompostovací toalety, která odděluje tuhý odpad od tekutého a dělá z něj kompost, nebyl skutečně ekologický.


AKTIVNÍ DŮM NA SLOVENSKU

Architektonické studio: Martin Šichnam a Boris Meluš, ateliér Oximoron

Dodavatelé dřevěné konstrukce, střechy a fasády:

Kontrakting krov hrou, s.r.o., Kontrakting stavebné montáže, s.r.o.

Izolace: Hofatex, Isocell -prirodnaizolacia.sk, Daemwool

Dodavatelé oken a dveří: VELUX, Smart Win - Hoblina

Energetická bilance: Createrra, s.r.o.

Rekuperace: Paul - Eltis electronics, s.r.o.

Tepelné čerpadlo: Mygren - Al Trade, s.r.o.

Střešní krytina: Rheinzink

Dřevěné podlahy: QUERCUS

Sláma, hliněné omítky: Občanské sdružení ArTUR

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů