Pátek, 29. března 2024

Letní ŠOK - aneb Letní škola ochrany krajiny.

Letní ŠOK - aneb Letní škola ochrany krajiny.

Přírodní zahraničení a ekostavění - to jsou témata letošního ŠOKu neboli Letní školy ochrany krajiny. Týdenní program je určen pro všechny, kdo se zajímají o přírodní zahrady, permakulturu, ovocnářství, využití slámy na stavbách či včelaření a chtějí si teorii doplnit i o praktické zkušenosti. Akce začíná již tento čtvrtek, 12. září 2013 a zúčastnit se můžete i jednotlivých dní samostatně, dle vašeho zájmu o témata.

Vzdělávací akci pořádá Centrum Veronica Hostětín. Jednotlivá témata budou lektorovat naši přední odborníci na daná témata.

Přírodní zahrady, využití plevelů v kuchyni, permakulturu či možnosti podpory biodiverzity v zahradě vám představí ve čtvrtek a pátek Helena a Mojmír Vlašínovi. Dozvíte se o přírodních možnostech prevence škůdců a chorob zeleniny a o tom, jak s rostlinami a živočichy spolupracovat, nikoliv bojovat.

O ovocných dřevinách, založení a údržbě sadů bude o víkendu hovořit Stanislav Boček z Mendelovy univerzity a pěstitel starých odrůd ovoce Radim Pešek. Teorii o ekologickém hospodaření v krajině doplní i o praktické ukázky v sadu.

Apiterapie a včelařství - to jsou témata lektora Zdeňka Klímy, včetně atraktivní ochutnávky včelích produktů.

Daniel Grmela povede od pondělí 16. září třídenní workshop stavění ze slámy, kde do detailů řekne a ukáže všem zájemcům o tuto přírodní technologii, jak se dá postavit slaměný dům. Tento slaměno-hliněný zahradní domek bude posléze trvale zdobit zahradu Centra Veronica.

Rozsah témat je tedy široký a vyberou si z nich všichni zájemci o "jiný" přístup k přírodě, krajině a bydlení. Tím, že je letos umožněná účast jen vybraných témat a dní, se Letní škola otevírá dalším příznivcům - kteří se buď ubytují v pasivním domě Centra Veronica anebo mohou docházet jen na přednášky a praktické workshopy.

"Letní škola probíhá již desátým rokem - takže vlastně slavíme", říká Marie Křiváková, organizátorka akce. "Vzdělávací náplň akce neustále zdokonalujeme a přizpůsobujeme požadavkům zájemců. Kromě vzdělávání v ní však nikdy nechybí i doprovodný program - exkurze, vycházky do krajiny a za pěstiteli, ochutnávky z přírody, společná zábava. Je to otevřený prostor pro vzájemnou výměnu znalostí a zkušeností. Přijďte a poznáte to sami".

Více informací o akci naleznete na http://hostetin.veronica.cz/letni-sok-aneb-letni-skola-ochrany-krajiny

a u Anety Zádrapové na telefonu 572 630 670 a 721 905 124.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů