Středa, 24. dubna 2024

Ceny uhlí rostou, akcie NWR během dne vylétly o čtvrtinu

Ceny uhlí rostou, akcie NWR během dne vylétly o čtvrtinu

Akcie středoevropských uhelných těžařů zažívají v tomto týdnu dlouho nevídaný růst. Polský těžař JSW na varšavské burze v posledních dvou dnech posílil o 18,6 procenta na 78,5 zlotých za akcii. Ještě lépe se pak dařilo akciím těžební společnosti NWR (její spolumajitel Zdeněk Bakala je vlastníkem společnosti Economia, která vydává Hospodářské noviny). Jejich cena na pražské burze za tu samou dobu vylétla takřka o třetinu.

Jen včera titul posílil o 25,5 procenta na cenu 29,8 koruny za akcii a dostal se tak nejvýše od června. Na pražské burze se včera zobchodovalo více než dva miliony akcií společnosti a NWR se tak stalo nejaktivnějším titulem dne.

Investoři akcie obou společností skupují v reakci na růst světových cen koksovatelného uhlí, které se v pondělí dostaly na 150,5 dolaru za tunu - nejvýše za posledních pět měsíců. Jen pro srovnání: společnost NWR prodává ve třetím čtvrtletí tunu koksovatelného uhlí v průměru za 92 eur, tedy asi 122 dolarů.

"Světové ceny koksovatelného uhlí po dlouhém, asi dva a půl roku trvajícím propadu zpevnily během prázdnin z úrovní okolo 130 dolarů za tunu až na úrovně kolem 150 dolarů za tunu, což dalo naději i akciím NWR. Se zlepšenou sérií makroekonomických dat z Číny aktuálně ceny dále rostou a s nimi i akcie evropských těžařů koksovatelného uhlí, tedy NWR a JSW," uvedl analytik Patria Direct Tomáš Sýkora.

Čínská průmyslová výroba rostla v srpnu nejrychlejším tempem za posledních 17 měsíců, což vzbudilo optimismus, pokud jde o oživování druhé největší ekonomiky světa. Podle analytiků a představitelů těžebních firem by ceny koksovatelného uhlí měly růst i ve zbytku roku.

"Globální ekonomika se zřejmě odrazila ode dna, což posiluje výhledy pro ocelárenské odvětví a je pozitivní pro koksovatelné uhlí. Výhled je velmi dobrý," uvedl analytik polské IDM Lukasz Prokopiuk. Ve čtvrtém čtvrtletí by se podle něj mohly ceny za jednu tunu koksovatelného uhlí vyšplhat až na 160 dolarů, což by pro polskou JSW znamenalo, že bude celoročně v zisku.

Akciím polského těžaře pomohla nepochybně i slova polského premiéra Donalda Tuska, podle kterého zůstane pro Polsko klíčovým zdrojem energie uhlí a lignit. Obnovitelné zdroje energie by měly naopak hrát pouze doplňkovou roli. "Rozhodli jsme se, při respektování ekologických cílů snížení emisí, sázet nadále na uhlí - šancí pro něj je chytřejší a modernější výroba energie," citovala Tuskova slova polská agentura PAP. Polsko z uhlí generuje zhruba 90 procent elektřiny, podíl obnovitelných zdrojů v energetickém mixu musí navýšit do roku 2020 na 15 procent.

Akcie jak JSW, tak i NWR patřily v letošním roce k burzovním otloukánkům. Společnost NWR na pražské burze od počátku roku až do konce minulého týdne ztratila tři čtvrtiny tržní hodnoty. Akcie JSW oslabily letos o 22 procent. Na vině byla především padající cena koksovatelného uhlí - za poslední dva roky se snížila asi o polovinu. Kvůli tomu se také NWR dostalo letos do hluboké ztráty, když v prvním pololetí prodělalo 10 miliard korun. Loni v tom samém období přitom byla firma v zisku 903 milionů korun.


Uhlí v Číně

150 DOLARŮ
Na tolik se tento týden vyšplhala cena za jednu tunu koksovatelného uhlí na čínském trhu. Dostala se tím nejvýše za posledních pět měsíců. Akcie těžařských firem v reakci na to vylétly vzhůru.

AUTOR: Petr Kain
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů