Čtvrtek, 28. března 2024

Největší solární loď přeplula Atlantik, v němž prováděla měření

Největší solární loď přeplula Atlantik, v němž prováděla měření

Největší solární loď světa Turanor PlanetSolar po třech měsících dokončila přeplutí Atlantiku a dnes zakotvila v cílovém přístavu Paříži. Během své zatím poslední plavby prováděla vědecká měření vody a vzduchu, která mají pomoci pochopit složité vzájemné působení mezi oceánem a atmosférou, informovala agentura AP.

Více než 30 metrů dlouhý katamarán zakotvil na břehu Seiny po třech měsících. V červnu vyplul z Miami v USA, pak jej vědci z Ženevské univerzity kormidlovali podél východního pobřeží USA a následně napříč Atlantikem.

Plavby využili k měřením, která mají odhalit vzájemnou souvislost mezi Golfským proudem a klimatickými změnami. Šéfem expedice je klimatolog a ředitel Institutu enviromentálních věd při Ženevské univerzitě Martin Beniston.

Loď Turanor PlanetSolar, poháněná výhradně energií získanou ze slunce, byla postavena v roce 2010 v německém Kielu a pluje pod švýcarskou vlajkou. Loni se stala první solárním plavidlem, jež obeplulo Zemi.

Prakticky celou horní palubu lodě pokrývají solární panely, které průběžně dobíjejí obří lithium-iontový akumulátor. Celkem je na lodi 38.000 fotovoltaických článků.

solar

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů