Středa, 24. dubna 2024

Ekocentrum získalo dotaci na návštěvnické centrum v Českém ráji

Ekocentrum získalo dotaci na návštěvnické centrum v Českém ráji

Ekocentrum Oldřichov v Hájích na Liberecku získalo evropsku dotaci na nové návštěvnické centrum v Českém ráji. Stavba si podle odhadu vyžádá bezmála 38 milionů korun, z operačního programu životní prostředí se zaplatí 90 procent nákladů. ČTK to dnes za obecně prospěšnou společnost řekla Lucie Fürstová. Takzvaný Dům přírody v Dolánkách u Turnova chce Ekocentrum otevřít na podzim 2015.

V návštěvnické centrum se promění bývalá škola u železniční stanice. Přestavba by měla začít na jaře příštího roku. Po dokončení najdou návštěvníci v expozici informace o pískovcových skalních městech, krajinných dominantách a vyvřelinách a také o vlivu člověka na okolní krajinu a přírodu Českého ráje. Pro školy a školky budou pracovníci centra pořádat ekologické výukové programy a v infocentru chtějí nabízet regionální potraviny.
Ředitel Ekocentra Radek Hromádka odhaduje, že za rok by do návštěvnického centra mohlo přijít asi 9000 lidí a výukových programů by se mohlo zúčastnit minimálně 2000 dětí.

Projekt původně dva roky připravovala turnovská radnice, provozní náklady se jí ale zdály vysoké, a tak od rekonstrukce školy ustoupila. Ředitel Ekocentra odhaduje, že na provoz bude ročně potřeba 1,6 milionu korun. Zhruba třetinu nákladů by mohly pokrýt výnosy ze vstupného a výukových programů, zbytek by Ekocentrum uhradilo z příspěvků od Libereckého kraje, Turnova a Agentury ochrany přírody a krajiny.

Obdobný projekt, jaký plánuje u Turnova, má Ekocentrum už v Oldřichově v Hájích. Provozuje tam stálou expozici Jizerské hory všemi smysly.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů