Pátek, 29. března 2024

Jihomoravský kraj boduje ve sběru použitých baterií a akumulátorů

Rekordními 109 tisíci kilogramy byl loni třetím nejlepším krajem v ČR...

Jihomoravský kraj boduje ve sběru použitých baterií a akumulátorů

V Jihomoravském kraji bylo v roce 2012 podle dat společnosti ECOBAT odevzdáno k recyklaci rekordních 109 620 kilogramů přenosných baterií a akumulátorů, což představuje 0,095 kilogramu na jednoho obyvatele kraje. Je to o 79 procent více než v roce 2011. V porovnání s ostatními kraji České republiky je jižní Morava po Praze a Středočeském kraji třetímnejúspěšnějším regionem. A to jak co do celkového objemu, tak z hlediska množství odevzdaných baterií a akumulátorů na jednoho obyvatele regionu. Dobrou zprávou je,že se do sběru baterií k recyklaci zapojují jak obyvatelé, tak firmy působící v kraji. Významná je i pomoc měst a obcí, z nichžjiž řada aktivně podporuje a propaguje recyklaci baterií mezi svými obyvateli.

"Češi jsou přeborníky v třídění papíru, skla a plastů. Ve zpětném odběru použitých baterií však zaostáváme. Proto je každý pokrok v této oblasti velmi důležitý," říká Petr Kratochvíl, jednatel společnost ECOBAT,a dodává: "Loni bylo v České republice k recyklaci odevzdáno celkem 920 679 kilogramů použitých baterií a akumulátorů, což je o téměř čtvrtinu více než v roce předcházejícím. Jihomoravský kraj se na tomto čísle podílel z 12 procent."

Použité baterie lze odevzdat na řadě míst

V Jihomoravském kraji je celkem1 639 sběrných míst. Jedno sběrné místo pak připadá na 713 obyvatel. Všechny prodejny, které v rámci svého sortimentu prodávají přenosné baterie, jsou povinny baterie bezplatně přijmout, a to bez ohledu na jejich značku, velikost či množství. Kromě toho lze baterie odevzdávat ve sběrných dvorech a mobilních sběrnách nebezpečných odpadů. Společnost ECOBAT organizuje sběr baterii i na školách, úřadech a ve firmách.

Významná pomoc jihomoravských měst

Z celkového objemu baterií a akumulátorů odevzdaných v Jihomoravském kraji jich přibližně
59 procent odevzdaly firmy, zbývajících 41 procent pak veřejnost na veřejných, k tomu určených místech. "To, že se do zpětného odběru stále více zapojuje veřejnost, je velmi významné. V jejím vzdělávání nám hodně pomáhají školy v rámci projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět a v poslední době stále častěji zástupci měst a obcí. Úzce spolupracujeme s obcemi v Jihomoravském kraji a věříme, že do budoucna se jejich počty budou dále zvyšovat," říká Petr Kratochvíl. Mezi obce, které se aktivně zapojují,tj. podporují a propagují recyklaci baterií a akumulátorů ve spolupráci s ECOBATEM, patří například Adamov, Bzenec, Lomnice, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Ráječko, Slavkov u Brna, Starovice či Uherčice. Zapojení měst je různé od propagace recyklace v radničních médiíchaž k distribuci krabiček Ecocheese do domácností.

Ukázkovým příkladem, kde distribuce krabiček Ecocheese do domácností zvýšila zpětný odběr baterií, je Mikulov."Domácnostem, které se rozhodly třídit v rámci projektu Inteligentní nakládání s odpady, distribuovala odpadová společnost STKO, s. r. o.zhruba 3000 krabiček na použité baterie spolu s nádobami na tříděný odpad,"vypočítává Jan Hluchý z odboru životního prostředí magistrátu. "Právě tyto krabičky přispěly k navýšení množství sebraných vysloužilých baterií. Bereme to jako konkrétní a účinný příspěvek k ochraně životního prostředí v našem regionu,"dodává.

Výchova k recyklaci už od školních lavic

Do zpětného sběru baterií se v Jihomoravském kraji aktivně zapojují mateřské, základní a střední školy v rámci projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět. Na konci roku 2012 jich v kraji bylo celkem 353. Nejlepších výsledků ve sběru baterií stejně jako v plnění úkolů zadávaných v rámci vzdělávacího programu Recyklohraní dosáhly mezi školami Základní a mateřská škola Jana Ámose Komenského z Žeravic na Hodonínsku, Základní škola Dolní Kounice a Základní a Mateřská škola Dobšice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů