Pátek, 19. dubna 2024

Prodej solárních panelů v Japonsku se ve čtvrtletí ztrojnásobil

Prodej solárních panelů v Japonsku se ve čtvrtletí ztrojnásobil

Prodej solárních panelů v Japonsku se ve druhém čtvrtletí více než ztrojnásobil. Prodej táhla vzhůru poptávka od firem po zavedení nového vládního programu výkupních cen, který má podpořit výstavbu nových elektráren využívajících obnovitelné zdroje. Podle údajů Japonského svazu fotovoltaické energie se ve čtvrtletí prodaly panely o celkové kapacitě 1654 megawattů, což představuje meziroční nárůst o 271 procent.

Japonsko loni v červenci představilo nový program výkupních cen elektřiny. Podle nařízení regionální energetické společnosti musí nakupovat v příštích 20 letech více elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů za předem stanovenou částku.

Japonsko bylo vysoce závislé na jaderné elektřině, po neštěstí v elektrárně Fukušima v březnu 2011 se však rozhodlo jadernou energetiku opustit. Nový program má třetí největší ekonomice světa pomoci při tomto odchodu a urychlit investice do výroby "čisté" elektřiny. Japonsko by díky programu mohlo ještě letos sesadit Německo z pozice největšího producenta elektřiny ze slunce, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů