Středa, 24. dubna 2024

Sběrné dvory snížily v Chebu černé skládkování na třetinu

Sběrné dvory snížily v Chebu černé skládkování na třetinu

Na zhruba jednu třetinu se v Chebu snížilo množství odpadu, které končí na černých skládkách, po zřízení sběrných dvorů. Město má dva. Jeden provozuje soukromá firma, druhý vznikl na jaře v Americké ulici. Za pět měsíců na něm skončilo 296 tun odpadu, řekl dnes novinářům místostarosta Tomáš Linda (ODS).

Městský sběrný dvůr vznikl v areálu, který město odkoupilo za 4,2 miliony od společnosti Chevak. Přestavba stála 8,4 milionu korun, ale město na ni dostalo dotaci 4,6 milionu korun. Podle starosty Pavla Vanouška (ČSSD) se tak podařilo nejen vytvořit areál pro sběr odpadu, ale také zachránit architektonicky zajímavou budovu.

Podle Lindy už čísla za první měsíce ukazují, že přínos sběrného dvora je velký. "Zatímco dřív technické služby odvážely z černých skládek 12 tun odpadu měsíčně, nyní to kleslo na čtyři tuny," uvedl.

Narostl také celkový podíl separovaného odpadu z 34 na více než 38 kilogramů na obyvatele a rok. Díky vytříděnému odpadu pak město ušetřilo osm milionů korun, které by jinak zaplatilo za skládkování.

Cheb stojí svoz a likvidace komunálního a separovaného odpadu kolem 40 milionů korun ročně. Na poplatku za odpad, který je v Chebu od loňského roku 700 korun, by město mělo vybrat asi 20 milionů korun. I když je starost o odpad pro město ztrátová, díky třídění se náklady nezvedají tak rychle.

Město navíc chystá do budoucna i spalovnu odpadu, která by zpracovávala na teplo část komunálního odpadu. To by mohlo celkové náklady na svoz a likvidaci odpadu ve městě opět snížit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů