Čtvrtek, 28. března 2024

EK schválila projekty českých oceláren na odprášení provozů

EK schválila projekty českých oceláren na odprášení provozů

Evropská komise dnes schválila projekty českých oceláren ArcelorMittal (AMO) a Třinecké železárny (TŽ), které chtějí dotace Evropské unie použít k odprášení svých provozů. ČTK to sdělila mluvčí komise María Madridová. Podle českého eurokomisaře Štefana Füleho hodnota pomoci překračuje jednu miliardu korun.

Dva z největších znečišťovatelů životního prostředí v Moravskoslezském kraji by tak brzy mohli ročně vypouštět do ovzduší o stovky tun prachu méně.

"Evropská komise schválila státní pomoc pro další dva české projekty ke zlepšení čistoty ovzduší na Ostravsku. Hodnota překračuje jednu miliardu Kč," uvedl na svém twitterovém účtu eurokomisař Štefan Füle.

"Česká republika chce využít peníze z evropských strukturálních fondů k instalaci odprašovacího vybavení v ArcelorMittal Ostrava a Třineckých železárnách," připomněla mluvčí Madridová.

Společnostem to podle ní umožní snížit znečištění vzduchu způsobované výrobou oceli, a zlepší tak stav životního prostředí v okolí. Připomněla, že obě firmy působí v Moravskoslezském kraji, který trpí velmi znečištěným ovzduším.

Protože projekty nepřesahují hodnotu 50 milionů eur (1,3 miliardy korun), česká strana svůj záměr jen oznámila Evropské komisi. Po jejím výroku, že plány neporušují pravidla pro státní pomoc ekonomickým subjektům, je nyní rozhodování o konkrétní podobě pomoci na českých úřadech.

V Třineckých železárnách se má jednat o odprášení spalin a uzlů na takzvané aglomeraci číslo 2 za 910 milionů korun. "Po jeho realizaci se sníží celková roční produkce tuhých znečišťujících látek na tomto zdroji až o 130 tun za rok," uvedl generální ředitel TŽ Jan Czudek.

Mluvčí TŽ Petra Jurásková dnes ČTK řekla, že pokud komise dotaci schválí, na ekologické investici se začne pracovat prakticky ihned. "Co nejdříve dokončíme projekční práce, stavět by se mělo začít v příštím roce," řekla mluvčí.

V AMO půjde o odprášení jižní aglomerace. Díky tkaninovému filtru by měla firma do ovzduší vypouštět ročně zhruba o sto tun prachu méně. Podle původních plánů mělo být toto odprášení hotovo už k 1. lednu 2013. Jak ale už dříve řekl ředitel AMO pro životní prostředí Petr Baranek, nikdo nepočítal s tím, že jednání s Evropskou komisí budou trvat tak dlouho.

Mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková uvedla, že odprášení aglomerace Jih by mělo být dokončeno do roku 2016. "Tkaninový filtr představuje nejúčinnější nástroj v odlučování prachu, dokáže zachytit i nejdrobnější prachové částice menší než PM 2,5. V případě aglomerace budou tyto filtry instalovány jako druhý stupeň čištění spalin za nynější elektrostatické odlučovače, a bude tak zajištěna maximální účinnost odprášení," uvedla mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů