Pátek, 26. dubna 2024

ČEZ zlevnil elektřinu, domácnosti ušetří příští rok deset procent

ČEZ zlevnil elektřinu, domácnosti ušetří příští rok deset procent

O dalším vývoji cen rozhodne regulátor i volby v Německu. Cena silové elektřiny začíná stoupat. Může to ohrozit malé prodejce.

Nová nabídka energetické skupiny ČEZ ukázala, jak bude vypadat cena elektřiny pro koncové zákazníky v příštím roce. Při započtení sníženého příspěvku na obnovitelné zdroje a nižšího distribučního poplatku zaplatí tuzemské domácnosti příští rok za elektřinu v průměru o deset procent méně.

ČEZ slevami reaguje na vývoj velkoobchodní ceny elektřiny. Ta v posledních měsících klesala a dosáhla svého dna, uvedl generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Firma ve své nejvyužívanější nabídce Comfort snižuje o 15 procent cenu silové elektřiny. Ta tvoří kolem 45 procent konečné ceny za elektřinu. Tento tarif může zákazník kdykoliv opustit. Pokud se rozhodne zafixovat si cenu až do konce roku 2015, bude mít silovou elektřinu levnější o 20 procent.

"Velkoobchodní ceny umožňují, abychom s takovou nabídkou přišli. Ceny elektřiny v poslední době klesaly. Je to opačný trend oproti roku 2012, kdy díky událostem ve Fukušimě a následnému uzavření jaderných elektráren v Německu ceny rostly," vysvětluje obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda.

"Nejde říci, zda jde o úplné dno, ale myslím si, že ceny černého uhlí a emisních povolenek jsou poměrně nízké," tvrdí analytik České spořitelny Petr Bártek. Je tak pravděpodobné, že cena elektřiny půjde opět nahoru. O budoucím vývoji rozhodne také výsledek blížících se německých parlamentních voleb. "Kdyby volby vyhrála současná koalice, mohlo by dojít k omezení štědré podpory obnovitelných zdrojů, což by vedlo k růstu ceny silové elektřiny," říká analytik Patria Direct Tomáš Sýkora.

ČEZ na zlevnění neprodělá

Nyní může být pro domácnosti vhodná doba k podpisu smlouvy s pevnou cenou. "Je možné, že zafixovat cenu elektřiny je nyní dobrá volba. Ti, kteří si ji fixovali v roce 2012, na tom ale prodělali. Je to vždy sázka do loterie," soudí analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Zlevnění elektřiny by se nemělo nijak zásadně promítnout do hospodářských výsledků ČEZ. "Tím, že zlevníme elektřinu, ušetříme svým zákazníkům minimálně 1,5 miliardy korun. O to budeme mít nižší tržby. Na druhou stranu si tím zajistíme, že od nás nebudou stávající zákazníci odcházet. Ale na globální čísla skupiny ČEZ to nebude mít zásadní dopad," říká Beneš.

Na představení nabídky pro příští rok příliš nereagovala ani cena akcií ČEZ. Neočekává se ani, že bude mít dlouhodobý vliv na jejich kurz. "V akciích je tato cena již dávno zohledněna, protože jejich kurz kopíruje budoucí smlouvy na cenu elektřiny," vysvětluje Sýkora.

Ke snížení koncové ceny elektřiny přispěje i pokles její regulované složky, která tvoří více než polovinu výsledné částky. Od příštího roku klesne podpora obnovitelných zdrojů. Nově se bude platit jen 495 korun za megawatthodinu elektřiny. Letos přitom tento zelený poplatek činí 583 korun.

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková už dříve uvedla, že by se měl od příštího roku také snižovat poplatek za distribuci elektřiny. Přesné číslo zatím neoznámila, spekuluje se ale o poklesu o deset procent.

Zlevňovat bude i konkurence

Konkurenční dodavatelé energií zatím nabídky na příští rok nepředstavili. Tradiční dodavatelé ale neplánují na nabídku ČEZ přímo reagovat. "Reakci nepřipravujeme, s podobným produktem jsme přišli už v září letošního roku. Oproti standardnímu ceníku jsme o 12 procent levnější," říká mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Alternativní dodavatelé elektřiny, jejichž cenová strategie je nastavená tak, aby byli vždy levnější než tradiční dodavatelé, by se mohli dostat do problémů, pokud cena silové elektřiny dále poroste. Zatímco ČEZ má již většinu energie nakoupenou dopředu, malí dodavatelé často elektřinu dokupují na spotovém trhu. Jsou tak citlivější na cenové výkyvy než tradiční dodavatelé.

"Je tu řada obchodníků, kteří prodávají elektřinu za rádoby hezké nízké ceny. Doufají, že si pak tuto elektřinu někde opatří. Pro ty teď může nastat poměrně velký problém, protože poslední nárůst velkoobchodních cen o deset a více procent je může dostat do ztrát," říká Svoboda.

Alternativní dodavatelé ale problémy nepřipouštějí, plánují dodržet svou strategii a zůstat i nadále levnější než tradiční hráči. "Zákazníkům nabízíme cenovou výhodnost oproti dominantnímu dodavateli v daném regionu. Tuto konkurenční výhodu musíme zachovat. Odhadujeme, že bychom měli snížit ceny silové elektřiny o 15 až 20 procent," míní mluvčí společnosti Bohemia Energy Alžběta Šťastná.

AUTOR: Michal Kopřiva
AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů