Pátek, 19. dubna 2024

Solární podvod: Vitáskovou čeká soud

Solární podvod: Vitáskovou čeká soud

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková se stane nejvýše postaveným úředníkem, který půjde k soudu kvůli podezření, že ve funkci porušil zákon. Olomoucké Vrchní státní zastupitelství ji včera obžalovalo v případu téměř čtyři roky starého vydání licencí pro dvě fotovoltaické elektrárny patřící synům miliardáře Zdeňka Zemka.

Ačkoliv sama Vitásková v té době ještě nebyla v úřadu, podle vyšetřovatelů bránila nestrannému řízení, které mohlo skončit až odebráním licencí. Spolu s Vitáskovou jsou stíhaní ještě další tři současní či bývalí zaměstnanci úřadu a dalších šest lidí z byznysu. "Obžalobu jsem podal v plném rozsahu, jak byli obvinění stíháni," potvrdil státní zástupce Radek Mezlík.

Vitásková tvrzení policistů odmítá. Za svým stíháním vidí odvetu za své působení v úřadu, kde se jí podařilo dosáhnout snížení podpory pro solární podnikatele či zastavení zvažované podpory pro výrobu biometanu. "Je to účelové stíhání a brutální pokus, jak mě dostat z pozice předsedkyně úřadu," říká Vitásková. Dříve také uvedla, že ani po podání obžaloby ze své funkce neodstoupí - Nečasova vláda ji předloni jmenovala na období pěti let.

Celá kauza začala na Silvestra 2010. To byl poslední den, kdy mohli provozovatelé fotovoltaických elektráren získat licenci, která jim zaručovala o polovinu vyšší výkupní ceny elektřiny, než které začaly platit v následujícím roce. Na pracoviště energetického úřadu v Jihlavě tehdy dorazily žádosti o vydání licencí pro dvě Zemkovy elektrárny. Úředníci jim obratem vyhověli.

Policisté však dnes tvrdí, že elektrárny dostaly povolení na základě zfalšované revizní zprávy. "Během vyšetřování se zjistilo, že obě elektrárny měly být dokončeny až v únoru a březnu 2011," říká státní zástupce. Stát tak při jejich podpoře dosud zbytečně připlatil desítky milionů korun.

Sama Vitásková do hry vstoupila až o několik měsíců později, kdy úřad vydaní licence opětovně prověřoval. Za řízení tehdy odpovídala úřednice, která měla podle policie blízko k provozovatelům Zemkových elektráren. A o tomto propojení údajně věděla i Vitásková, čímž měla znemožnit nestranný přezkum licence.

"Měla informace o předchozích kontaktech své pracovnice se zástupci obou elektráren. Nijak na to však nereagovala, a tak její podřízená nemohla být vyloučena z rozhodování," dodává státní zástupce. Případ bude nyní řešit brněnský krajský soud.


Je to účelové stíhání a brutální pokus, jak mě dostat z funkce předsedkyně regulačního úřadu.
Alena Vitásková
šéfka Energetického regulačního úřadu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů