Čtvrtek, 25. dubna 2024

Číslo týdne: 100 miliard. O tolik mohou přijít ročně energetické molochy díky chytrým neplatičům

Pár technických vychytávek sníží rodinné účty o desetitisíce ročně...

Číslo týdne: 100 miliard. O tolik mohou přijít ročně  energetické molochy díky chytrým neplatičům

Hnutí DUHA dnes upozornilo, že velkým energetickým firmám v ČR hrozí propad ročních tržeb až o 100 miliard korun. Je to částka, kterou mohou ušetřit zdejší domácnosti dohromady pomocí jednoduchých a běžně dostupných technických řešení, jako je zateplování domů, solární ohřev vody, kotle na biomasu, úsporné spotřebiče nebo fotovoltaické elektrárny na střechách.

Průměrná domácnost platí za teplo a elektřinu 35 tisíc korun ročně. Chytré inovace mohou snížit účty na 10 tisíc korun i méně [1]. Při počtu našich domácností 4 miliony to dělá ročně 100 miliard, které by tak domácnosti nezaplatily.

Ekologická organizace poukazuje, že energetické společnosti vydělávají enormní částky na tom, že cena fosilních paliv na globálním trhu v posledních několika letech rychle roste. Mohou proto svým zákazníkům účtovat desítky miliard ročně navíc, aniž by jim nabídly sebemenší inovaci nebo musely jakkoli vylepšit své služby [2].

Hnutí DUHA proto včera zahájilo novou občanskou iniciativu Neplatiči. Jejím cílem je inspirovat majitele domů a bytů k razantním úsporným opatřením, vlastní výrobě energie a větší energetické nezávislosti. Rozmnožili by tak řady těch, jejichž platby za energii jsou ve srovnání s průměrem o desítky tisíc korun ročně nižší. Pro zájemce o konkrétní úspory energie byl spuštěn interaktivní web www.nechciplatit.cz

Stát může pomoci lidem osvobodit se od vysokých plateb, bude-li systematicky podporovat zateplování domů, malé obnovitelné zdroje a další energetické renovace. Prvním krokem k tomu je přijetí fosilního zákona podle úspěšného britského vzoru, který stanoví, jak se bude naše země zbavovat závislosti na drahé ropě a plynu i na uhelných dolech [3]. Takový předpis dá jistotu domácnostem i energetickým firmám, aby se mohly pustit do inovací.

Další čísla týdne sledujte v seriálu Hnutí DUHA o české závislosti na fosilních palivech www.cislotydne.cz

Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"Kdyby mohly všechny domácnosti využít běžně dostupné technické vychytávky a vstoupit do klubu chytrých Neplatičů hned teď, tak by příští rok ČEZ, RWE či teplárny přišly na tržbách celkem o 100 miliard korun. Tak rychle to samozřejmě nepůjde. Rodiny se však postupně závislosti na drahé fosilní energii zbavovat mohou a nebudou pak platit zbytečně vysoké účty."

"Lidé chtějí teplo, světlo a funkční spotřebiče. Nepotřebují mnoho energie, potřebují kvalitní energetické služby. A zde je velká příležitost pro firmy. Aspoň pro ty, které budou pomáhat domácnostem ke kvalitním oknům, zateplení stěn a střechy, solárnímu ohřívání vody nebo třeba úsporným ledničkám a dalším spotřebičům. Prodávat kvanta energie se postupně přestane vyplácet. Místo na trhu převezmou chytré a šetrné inovace."

Kontakty:

Karel Polanecký, program Energie, 775 778 202, karel.polanecky@hnutiduha.cz

Jiří Koželouh, program Energie, 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz

Jan Piňos, média a komunikace, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů