Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologický vrtulník se vznesl

Ekologický vrtulník se vznesl
Atlas - lidskou silou poháněný vrtulník
Zdroj: oficiální zdrojAtlas - lidskou silou poháněný vrtulník

Už před dlouhými 33 roky byla vypsána tzv. Sikorského cena pojmenovaná po slavném konstruktéru vrtulníku. Měla být určena pro toho, kdo první postaví vrtulník poháněný lidskou silou.

Letos mohla být konečně po více než třech desítkách let udělena. Podmínkou bylo, že se musí lidskou silou poháněný stroj s nosným rotorem vznášet minimálně 60 sekund ve výšce alespoň 3 metry nad povrchem a udržet svůj střed v pomyslném čtverci 10x10 metrů. To se před pár dny povedlo týmu lidí z kanadské firmy AeroVelo z Toronta a studentům i absolventům torontské univerzity.

Atlas - lidskou silou poháněný vrtulník - 8

(Foto: oficiální zdroj)

První testy uskutečnil Atlas, jak vrtulník jeho tvůrci pojmenovali, už na konci srpna 2012, ovšem na ostrý let, který měl vyhovět podmínkám Sikorského ceny, došlo 13. června tohoto roku. Při něm pilot Todd Reichert, jinak také závodní cyklista, dosáhl s Atlasem výšky 3,3 m a ve vzduchu vydržel 64,11 sekund.

Atlas pohání a řídí jeden pilot sedící na bicyklové kostře se šlapadly. Aby mohl Todd Reichert Atlas bezpečně ovládat, musel projít speciálním výcvikem, protože řízení stroje není jen o usilovném šlapání. Kontrolu nad vrtulníkem pilot získává nakláněním bicyklového rámu, na kterém sedí, a také požadovanou frekvencí šlapání. Prázdný stroj váží 55 kg, maximální hmotnost pak má hodnotu 128 kg, přičemž čtyři nosné rotory mají průměr 20 metrů.

ZDROJ: http://fanda.nova.cz/, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů