zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Ochutnejte řecké sýry

19.10.2013
Ekologická dovolená, cestování
Zdraví
Ochutnejte řecké sýry

Řekové, stejně jako Italové, považují sýr za chutný doplněk téměř ke každému jídlu. Různé druhy sýra jsou vynikající například u večerního posezení s výborným řeckým vínem. Sýry mají v Řecku dlouhou historii, která začíná již dávno před Homérem - jak ostatně dokládá zmínka v Homérově Odyssey o tom, že sýry se vyráběly od dávných dob. Řecký trh je doslova zaplaven nejen množstvím nejrůznějších druhů místních sýrů, ale i různými variantami sýrů zahraniční provenience, neboť Řekové je milují.

Hlavní druhy řeckých sýrů

Feta je pravděpodobně nejznámějším a také historicky nejstarším řeckým sýrem. Je to měkký bílý sýr, který se zpravidla připravuje z ovčího mléka. Uchovává se v kulatých bochnících, které se dávají do dřevěných sudů se syrovátkou. Někdy je feta tužší a může mít také pikantní chuť.

Telemes je v podstatě druh sýra feta, je velmi chutný a stejně jako feta i výživný.

Manuri je oblíbený měkký bílý sýr z neodstředěného ovčího mléka, který je velmi jemný a má vysoký obsah tuku. Nelze ho dlouho uchovávat. Výrobci sýrů tento druh označují za vysoce kvalitní.

Mizithra je druh sýra manuri, připomíná tvaroh. Vyrábí se ze směsi různých druhů mléka, syrovátky a másla.

Anthotiro má obdobou chuť jako menzithra, ale vyrábí se z vysoce tučného mléka.

Kopanisti je jemný pepřený sýr, díky své pikantní chuti je vhodným doplňkem k ouzu nebo suchému bílému vínu. Vyrábí se z ovčího mléka a koření čerstvě drceným pepřem.

Kasseri žlutý sýr s pikantní chutí je vyráběný především z ovčího mléka. Polotvrdý sýr se uchovává v bochnících vážících asi 7kg.

Kefalotiri typický tvrdý sýr, který se vyrábí ze směsi ovčího a kozího mléka tradičním způsobem již od středověku. Má světle žlutou barvu a malé nepravidelné dirky a je poměrně slaný.

Kefalograviera tvrdý sýr vyráběný z kravského mléka nebo ze směsi kravského a ovčího mléka, má světle žlutou barvu a pikantní chuť.

Graviera tvrdý sýr podobný sýru kefalograviera. Vyrábí se z kravského mléka nebo z kravského mléka s malou příměsí mléka ovčího. Má sladkou chuť, jemné aroma, malé dírky velikosti hrášku, obecně je považován za jeden z nejkvalitnějších sýrů, vyrabí se téměř v celém Řecku s místními obměnami.

Tulumotiri měkký sýr vyráběný již v antice z kozího nebo ovčího mléka. Vzhledově připomíná fetu a uchovává se ve vacích z ovčí nebo kozí kůže, proto je jeho produkce poměrně omezená.


ZDROJ: http://www.objevterecko.cz/recka-kuchyne/recke-syry/

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
18
11. 2019
18.11.2019 - Seminář, školení
Praha, Hotel Olympik
INISOFT s.r.o.
19
11. 2019
19.11.2019 - Seminář, školení
Praha, ČVUT
19
11. 2019
19.11.2019 - Konference
Praha
INISOFT s.r.o.
20
11. 2019
20.11.2019 - Seminář, školení
Brno, ApS Brno s.r.o.
21
11. 2019
21.11.2019 - Seminář, školení
Hotel TRIM Pardubice
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí