Čtvrtek, 28. března 2024

Fotbalisté Nice budou hrát na nejekologičtějším stadionu světa

Fotbalisté Nice budou hrát na nejekologičtějším stadionu světa

Fotbalisté Nice sobotním vítězstvím 4:0 nad Valenciennes ve francouzské lize otevřeli nový stadion, který je považován za nejekologičtější arénu na světě. Stadion s kapacitou pro 35 tisíc lidí je totiž energeticky zcela soběstačný a navíc bude elektřinou zásobovat zhruba 600 domácností.

"Dosud jsme byli posledním francouzským městem bez velkého stadionu a teď jsme se dočkali 'nejzelenějšího' stadionu," citovala agentura ANSA starostu města Christiana Etrosiho.

Výstavba arény začala předloni a vyšla na 245 milionů eur (asi 6,4 miliardy korun) a elektřinou ho budou zásobovat střešní solární panely o ploše zhruba 7500 metrů čtverečních. Protože vyrobí trojnásobné množství energie, než je potřeba k provozu arény, bude přebytek odprodán a použit k zásobování zhruba 600 domácností.

Stadion má navíc systém ke zpracování dešťové vody, využívá geotermální energie a díky turbínám ve stěnách i větru ke klimatizaci.

Nice dosud hrálo na Stade du Ray s kapacitou necelých 19 tisíc míst. Nová aréna, která je po Stade Pierre-Mauroy v Lille a Stade Vélodrom v Marseille třetím nejdražším stadionem ve Francii, by měla v roce 2016 hostit zápasy fotbalového mistrovství Evropy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů