Pátek, 26. dubna 2024

Z miliardáře Pickense je kvůli větrnému projektu pouze milionář

Z miliardáře Pickense je kvůli větrnému projektu pouze milionář

Známý americký investor a podnikatel v energetice T. Boone Pickens se kvůli fiasku svého projektu obří větrné farmy stal letos z dolarového miliardáře pouhým milionářem. Pickensovo jmění kleslo poprvé od roku 2005 pod hranici jedné miliardy dolarů z někdejších dvou miliard dolarů, a magnát tak vypadl z žebříčku čtyř set nejbohatších lidí v USA. Uvedl to zpravodajský web Daily Caller.

Magazín Forbes ve svém letošním žebříčku Forbes 400 ocenil Pickensovo současné jmění na zhruba 950 milionů dolarů (18,2 miliardy Kč). "Prodělal jsem na tom (větrném projektu) kalhoty," přiznal Pickens na televizní stanici MSNBC. Konstatoval také, že "budoucí pracovní místa jsou v ropě a plynu".

Pickens v roce 2008 představil plán, který měl zvýšit využívání větrné energie a snížit závislost Spojených států na dovozu ropy. Projekt předpokládal, že v severním Texasu vznikne největší větrná farma na světě, a Pickens už do větrných turbin od General Electric dal dvě miliardy dolarů. Plán ale zkrachoval kvůli propadu cen zemního plynu v USA, který vedl ke ztrátě jakékoli konkurenceschopnosti větrné energie.

Pickens poté svůj plán upravil a zaměřil jej na využití zemního plynu, jehož produkce v USA díky těžbě z břidlicových ložisek prudce vzrostla. V rámci toho lobboval u vlády, aby subvencovala masový přechod kamionů z benzinu na plyn.

Pickens nicméně věří, že i jako milionář snadno vyžije. "Nebojte se, mám se dobře i s 950 miliony dolarů. Zábavné na tom je, že na charitu už jsem dal miliardu dolarů, tedy víc, než mám teď," vzkázal Pickens přes Twitter jednomu novináři.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů