Čtvrtek, 18. dubna 2024

O regionální spalovnu není takový zájem, jaký Karlovarský kraj předpokládal

O regionální spalovnu není takový zájem, jaký Karlovarský kraj předpokládal

Česká asociace odpadového hospodářství přináší stručnou aktuální informaci z Karlovarského regionu, kde si stále více starostů uvědomuje rizika dlouhodobých smluv pro zajištění dodávek tisíců tun odpadů do plánované spalovny.

Stále informovanější starostové obcí i v Karlovarském kraji si začínají uvědomovat reálné nevýhody sázky na pouze jednu kartu, a to na novou a nákladnou regionální spalovnu odpadů. Tu v tomto kraji již déle intenzivně prosazují zainteresované skupiny. Stále více je však zřejmé, že právě obce jsou ty, které budou hradit provoz této prakticky nejnákladnější technologie jak naložit s odpady, a to se některým z nich přestává líbit. Variant jak smysluplně nakládat s odpady je přeci více (podrobněji zde) a EU klade stále větší důraz na třídění a materiálové využití odpadů.

Český rozhlas nyní přinesl aktuální informaci, že realizace projektu se podobně jako v jiných krajích nyní odkládá. Zde je citace z webu Českého rozhlasu, který informaci přinesl:

"Bude v karlovarském regionu krajská spalovna, nebo ne? Vypadá to, že start projektu, který před dvěma lety předložilo hejtmanství s cílem dosáhnout levněji ekologických limitů, se na nějakou dobu odloží. Takzvanou Komunální odpadovou společnost zatím netvoří dostatek členů, kteří by odpadky společně shromažďovali. Od začátku projektu do akciovky totiž vstoupilo jen padesát měst a obcí.

Pro provozuschopnost krajské spalovny je potřeba shromažďovat až třetinu regionálního objemu odpadu. Jak uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný z ČSSD, termín pro zapojení do projektu proto kraj prodlouží do roku 2015."

Tato informace je dalším potvrzením série praktických argumentů, na které již nějakou dobu upozorňuje Česká asociace odpadového hospodářství (pro více informací klikněte zde).

"Starostové obcí se nás stále častěji ptají na reálná rizika zapojení se do integrovaných systémů nakládání s odpady (ISNO) a na s tím spojenou potřebu podpisu dlouhodobých smluv a tvorby jakýchsi komunálních regionálních odpadových společností (doposud nepotřebných), které vznikají za účelem získání obrovského množství odpadů, které má být centralizovaně směrováno do nových spaloven" doplňuje Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství.

Postupně narůstá počet informovaných starostů, kteří odolávají opakovanému intenzivnímu přesvědčování k podpisu dlouhodobých smluv, často s neznámou cenou, a naopak si chtějí ponechat dosavadní volnost při rozhodování o tak důležité a citlivé věci, jako jsou služby nakládání s odpady v jejich obci. Starostové sami také odkazují na jim známé negativní příklady "ISNO" ze zahraničí, kde obce doplácejí na tento způsob zajištění odpadových služeb velmi vysoké částky, v řádech až milionů Euro ročně. Avšak z rozjetého vlaku je pro tyto zahraniční obce obtížné vystoupit. Uvidíme jak se situace vyvine u nás v České republice.

Zdroj: ČAOH (www.caoh.cz) s citací Českého rozhlasu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů