Sobota, 20. dubna 2024

Ekologicky přívětivé čištění laserem

Ekologicky přívětivé čištění laserem

Tak jako úklid a údržba v běžném životě jsou někdy náročnější než nová výstavba, zrovna tak je to i s čištěním a údržbou v průmyslu. Existuje tu ale hned celá řada metod, čištění laserem patří k maximálně šetrným a bezodpadovým.

Spotřeba energie je tu podle dostupných dat až 8x menší než u jiných metod a rovněž nákladově vychází až o 80 % levněji. K odstraňování nečistot se zde používá většinou pulzních laserů s délkou pulzu od 1 mikros do několika mikrosekund, po kterou ještě nedochází k tepelnému ovlivnění základního materiálu.

Modularita čištění

Částice odstraňované vrstvy jsou energií pulzu odpařovány, přičemž úpravou doby působení a pohybem svazku laserového paprsku je možné ovládat hloubku odstraňované vrstvy i plošný rozsah úpravy. Laserová ablace, postup čištění bez abrazivních a chemických prostředků, je citlivá i k vícevrstvým materiálům, kde umožňuje odebírání i jen jedné nebo určitého počtu vrstev. V některých případech, při čištění málo soudržných materiálů je postup suchého čištění bez abrazivních prostředků jedině možný. Průběh procesu je možné upravit i tak, že se odstraňuje jen samotné znečištění a proces se automaticky přerušuje nebo zastavuje, jakmile se pod nánosem nečistoty odkryje světlejší povrch či povrch s odlišnou schopností absorpce laserového paprsku.

Lasery pulírují i auta

Pro čištění jsou dnes k dispozici laserové systémy od malých ručních až po vysokovýkonné, mobilní i stacionární. Clean Lasersysteme GmbH, v tomto oboru uznávaná jednička, spolupracující ve vývoji s předními výzkumnými ústavy, jako jsou Fraunhofer Institut ILT nebo Laser Zentrum Hannover, je má k dispozici už od středního výkonu 20 W do 1 kW. V současné době tu vyvíjí již i 2kW systém, určený především pro velkoplošné čištění automobilových karosérií. Pro způsoby ručního čištění laserem spolupracuje Clean Lasersysteme v rámci projektu EU Prosys-Laser i na vývoji vhodných osobních pasivních a aktivních ochranných prostředků.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů