Čtvrtek, 28. března 2024

Česká krajina se zúčastnila mezinárodní konference o ochraně zubrů

Česká krajina se zúčastnila mezinárodní konference o ochraně zubrů

Praha - Mezinárodní konference věnované ochraně zubra evropského se v minulých dnech v Polsku účastnili také zástupci společnosti Česká krajina. V obci Czarna v pohoří Biesczady na jihovýchodě země se tak měli možnost seznámit nejenom s nejnovějšími vědeckými poznatky z oboru a novými ochranářskými projekty, ale také prezentovat vlastní projekt ochrany a chovu zubrů v České republice.

"Kolegové ze zahraničních vědeckých i nevládních organizací ocenili zejména komplexní zaměření celého projektu a propojení odborných, chovatelských a neziskových subjektů, které se na projektu podílejí," uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky, který projekt na konferenci prezentoval.

O rostoucí popularitě ochrany zubrů v Česku svědčí také bohaté zastoupení českých účastníků na konferenci. Česká delegace byla druhá největší po pořádajícím Polsku. Kromě společnosti Česká krajina měl na konferenci zastoupení také Spolek chovatelů zubra evropského, Biologické centrum Akademie věd České republiky, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích a Mendelova univerzita v Brně.

Konference rovněž přinesla informace o tom, že zubři ve volné přírodě přibývají po celé Evropě. Po Německu a Slovensku, kde se zubři v posledních letech vrátili do volné přírody, byli loni vypuštěni také v Rumunsku a centrálním Rusku.

V Rumunsku vypustili skupinu prvních pěti zubrů loni na jaře v přírodním parku Vanatori Neamt. Druhá skupina pěti zvířat k nim pak přibyla letos. Po prvním přírůstku nyní žije v rumunské přírodě jedenáct zubrů. Dalších šest desítek zvířat pak žije v polodivokých podmínkách a čtyři desítky zvířat v zajetí. V Rusku se skupina jedenácti zubrů vrátila do přírody v Bryanské oblasti.

Zřejmě nejoptimističtější byl vývoj populace zubra v Bělorusku. Od roku 1994 bylo v běloruské části Bělověžského národního parku postupně odchyceno 95 zubrů, kteří byli rozvezeni do různých částí země. Vznikly tak čtyři nové, úspěšné populace a dvě stáda, díky čemuž běloruská populace od roku 1994 vzrostla z 374 na současných 1156. Největší populace volně žijících zubrů mají Bělorusko (1156), Polsko (1080) a Rusko (537).

Pro vice informací volejte:

Miloslav Jirků, Biologické centrum Akademie věd ČR, České Budějovice 739 014 817, miloslav.jirku@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů