Pátek, 29. března 2024

Jihočeši loni odevzdali k recyklaci rekordních 35 tun použitých přenosných baterií a akumulátorů

Jihočeši loni odevzdali k recyklaci rekordních 35 tun použitých přenosných baterií a akumulátorů

V Jihočeskémkraji bylo v roce 2012 podle dat společnosti ECOBAT odevzdáno k recyklaci rekordních 35 303 kilogramů přenosných baterií a akumulátorů, což představuje 0,055 kg na jednoho obyvatele regionu. Jde o meziroční nárůst o 16 procent.V porovnání s ostatními kraji se Jihočeský kraj umístil co do objemu odevzdaných baterií na jednoho obyvatele na 8. místě.Dobrou zprávou je,že vzrůstá i počet firem, které se do zpětného sběru zapojují. Významná je též pomoc měst a obcí, z nichžjiž řada aktivně podporuje a propaguje recyklaci baterií mezi svými obyvateli.

"Češi jsou přeborníky v třídění papíru, skla a plastů. Ve zpětném odběru použitých baterií však zaostáváme. Proto je každý pokrok v této oblasti velmi důležitý," říká Petr Kratochvíl, jednatel společnost ECOBAT,a dodává: "Celkem bylo loni v České republice k recyklaci odevzdáno celkem 920 679 kilogramů použitých baterií a akumulátorů, což je o téměř čtvrtinu více než v roce předcházejícím."

Použité baterie lze odevzdat na řadě míst

V Jihočeskémkraji je celkem1 150 sběrných míst, jedno sběrné místo tak připadá na 553 obyvatel. Všechny prodejny, které v rámci svého sortimentu prodávají přenosné baterie, jsou povinny baterie bezplatně přijmout, a to bez ohledu na jejich značku, velikost či množství. Kromě toho lze baterie odevzdávat ve sběrných dvorech a mobilních sběrnách nebezpečných odpadů. Společnost ECOBAT organizuje sběr baterii i na školách, úřadech a ve firmách.

Významná pomoc měst

Z celkového objemu baterií a akumulátorů odevzdaných v Jihočeskémkraji jich přibližně33 procent odevzdaly firmy, zbývajících 67 procent pak veřejnost na veřejných, k tomu určených místech. "To, že se do zpětného odběru stále více zapojuje veřejnost, je velmi významné. V jejím vzdělávání nám hodně pomáhají školy v rámci projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět a v poslední době stále častěji zástupci měst a obcí. Úzce spolupracujeme s obcemi v Jihočeskémkraji a věříme, že do budoucna se jejich počty budou dále zvyšovat," říká Petr Kratochvíl. Mezi obce, které se aktivně zapojují,tj. podporují a propagují recyklaci baterií a akumulátorů ve spolupráci s ECOBATEM, patří například Vimperk. Zapojení měst je různé od propagace recyklace v radničních médiíchaž k distribuci krabiček Ecocheese do domácností.

"V Jihočeském kraji aktivně prosazujeme dodržování Plánu odpadového hospodářství, který je obecně závaznou vyhláškou," říká radní kraje Hana Rodinová, která má na starost životní prostředí. "Jedním z cílů Plánu je zvýšit kontrolované nakládání s použitými bateriemi a akumulátory a zvýšit jejich materiálové využití. V této oblasti spolupracujeme nejen s řadou obcí, ale také se společností ECOBAT," dodává.

Výchova k recyklaci už od školních lavic

Do zpětného sběru baterií se v Jihočeskémkraji aktivně zapojují mateřské, základní a střední školy v rámci projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět. Na konci roku 2012 jich v kraji bylo celkem 154. Nejlepších výsledků ve sběru baterií stejně jako v plnění úkolů zadávaných v rámci vzdělávacího programu Recyklohraní dosáhly mezi školami v krajiloni ZŠ (Hlinecká) Týn nad Vltavou, ZŠ a MŠ Opařany a ZŠ (Dukelská) Strakonice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů