Čtvrtek, 28. března 2024

M. Boleslav schválila způsob financování úpravny odpadů

M. Boleslav schválila způsob financování úpravny odpadů

Zastupitelstvo Mladé Boleslavi dnes schválilo způsob financování stavby mechanicko-biologické úpravny odpadů za 479 milionů korun. Firmě Compag, která si na část investice vzala úvěr, bude město ručit. ČTK to dnes řekl primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati (ODS). Do provozu má být úpravna odpadů uvedena nejpozději v lednu 2015.

Investorem projektu je firma Compag Mladá Boleslav, ve které má město téměř poloviční podíl a která zajišťuje technické služby včetně svozu odpadu. Celková investice do výstavby bude 479 milionů korun, 179 milionů pokryje dotace od Státního fondu životního prostředí, zbylých 300 milionů korun zaplatí Compag bankovním úvěrem se splatností 15 let. Město Mladá Boleslav bude za necelou polovinu úvěru ručit.

Postup města kritizuje opoziční ČSSD. Tvrdí, že jim vedení neposkytlo o projektu dostatek informací. "My jsme svolali zastupitelstvo za účelem získání informací o tom projektu. A výsledek byl, že město si místo informací nechalo schválit 300milionové ručení, takže polosoukromá firma v Mladé Boleslavi, a je jedno že tam je částečně podíl města, ten podíl je minoritní, dostala ručení rozpočtem města v hodnotě 300 milionů korun," řekl ČTK opoziční zastupitel Robin Povšík (ČSSD).

Podle Nwelatiho jde o ekologické zpracování odpadu, které je ideální pro Mladou Boleslav z hlediska životního prostředí, financování i provozu. "Opozice jako vždy poukazovala na to, že má málo informací. To samozřejmě beru jako takový folklor, který k politice zřejmě patří, protože zřejmě opozici se nelíbí, že se nám v posledních letech velmi dobře daří změnit Mladou Boleslav k lepšímu," řekl.

Cílem nového centra odpadů je co nejvíc složek směsného komunálního odpadu využít pro výrobu energie, ať už elektrické či jako paliva. Nákladní auta přivezou odpad přímo do haly, kde se mechanicky přes lis oddělí suchá a mokrá část. Mokrou lis vytlačí pod vysokým tlakem z pevného odpadu a tato část pokračuje do fermentační stanice. V ní bude z odpadu vyráběn bioplyn, který se v turbíně zpracuje na elektrickou energii.

Suchá část odpadu se vytřídí na co nejvíce využitelných surovin. Z té budou nejdříve vytříděny železné a neželezné kovy, inertní materiály, jako popely nebo písky a PVC. Zbytek se podrtí a zpracuje do peletek, které budou dále dodávány do elektrárny Ško-Energo, která vyrábí teplo a energii pro město a automobilku Škoda Auto. Teprve v elektrárně Ško-energo se budou peletky spalovat.

Z celkového objemu odpadu, který přijde do centra, půjde na skládku deset až 15 procent. Kapacita zařízení je 60.000 tun ročně a je určena zejména pro region Mladoboleslavska.

Anna Pindejová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů