Čtvrtek, 25. dubna 2024

Spolupráce EU a Číny při snižování emisí nabýva nový rozměr

Spolupráce EU a Číny při snižování emisí nabýva nový rozměr

PRAHA - Ve čtvrtek začala v čínském měste Xi'an klimatická konference Low Carbon Earth Summit 2013. K hlavním tématům patřilo také obchodování s emisemi, finanční investice, inovativní technologie v oblasti obnovitelných zdrojů. Na summit, který trval do soboty přiletělo více než 1500 účastníků z více než 50 zemí.

Význam summitu podtrhuje fakt, že se letos koná v rámci jednoho z největších setkání významných osobností ekonomiky, politiky a biznisu Euro Asia Economic Forum 2013. Cílem tedy byla i výměna skúšeností mezi těmito ekonomickými bloky. EU má v tomto směru co nabídnout, protože jako jediný ekonomický blok zavedla systém snižování emisí tzv. EU ETS. Ten se od začátku jeho uplatňování potýká s problémy a funguje jen díky intervencím Evropské komise. "Přesto jde zřejmě o jediný účinný prostředek k snižování emisí. Potvrzuje to i fakt, že EU ETS se rozhodla zavést také Čína, " říká Jan Fousek, ředitel emisních operací společnosti Virtuse Group Suisse (SA), který jako jediný na summitu zastupoval evropské společnosti a přednášel právě na téma " Vzestup a pád EU ETS".

Čína patří mezi největší světové producenty skleníkových plynů. V rámci úsilí země v boji proti tomuto problému Čínské ministerstvo financí nedávno oznámilo plány na zavedení tzv. uhlíkové daně pro producenty CO2. Země také v červenci tohoto roku spustila pilotní cap - and - trade program, který je obdobou evropského ETS. Podle agentury Bloomberg se mají plány týkat regulace 800 mil. - 1 mld. metrických tun emisí vyprodukovaných v roce 2015. Evropská komise podepsala s Pekingen dohodu o spolupráci v hodnotě 25 milionů eur, která má Číne pomoci vytvořit největší systém obchodování s emisemi mimo Evropu.

Závazek Číny podle Fouska zároveň vytváří příležitosti pro podniky působící v odvětví obchodování s emisemi uhlíku. Své zkušenosti z emisního obchodování na rychle se rozvíjejících trzích chce v Číně uplatnit i Virtuse Group .

Více o summitu:

http://www.lcesummit.com/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů