Čtvrtek, 28. března 2024

O změny klimatu by se měli podle vědců čeští politici víc zajímat

O změny klimatu by se měli podle vědců čeští politici víc zajímat

Změny klimatu, snižování emisí a otázky životního prostředí by měly být významným politickým tématem, a to i nyní před volbami. Zatím se jim v Česku podle vědců, které oslovila ČTK, nevěnovala velká pozornost, přitom klimatické změny mohou ovlivnit příští generace a i pro českou společnost znamenají vážný problém.

"Bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) po dva roky nesvolal vědeckou radu ministerstva životního prostředí vzhledem k tomu, že ho její názory netěšily. Podobně se nesešla už dlouhou dobu rada vlády pro udržitelný rozvoj, které předsedá premiér," řekl dnes v rozhovoru pro ČTK vědec Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR. Pokud by podle Šráma vládní rada věnovala problémům pozornost, kabinet by se jimi musel také zabývat, což se prý zatím nepodařilo.

V dlouho očekávané zprávě dnes zvýšil Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) pravděpodobnost lidské odpovědnosti za změnu klimatu na 95 procent. Poslední odhad z roku 2007 hovořil o 90 procentech. Klimatologové tak dospěli k historicky nejvyšší pravděpodobnosti, že za oteplování nese hlavní odpovědnost člověk.

Čeští vědci nejsou zprávou IPCC překvapeni. Je prý důležité, že se poselství panelu nemění a stále více zpřesňuje. Zásadní je podle zprávy především používání fosilních paliv, v jehož důsledku se do atmosféry dostává velké množství oxidu uhličitého a dalších plynů způsobujících oteplování planety.

"Myslím, že to je silná, zdůvodněná a potvrzená zpráva, ze které bychom měli vycházet a všichni ti klimaskeptikové, se kterými se setkáváme, se ve svém názoru mýlí," reagoval profesor Bedřich Moldan z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy.

K nejhlasitějším klimaskeptikům mezi světovými státníky patří exprezident Václav Klaus, jehož příznivcem byl i exministr Chalupa. Klaus v minulosti několikrát varoval před zastánci teorie vlivu člověka na změnu klimatu.

Panel IPCC dnes uvedl, že hladina světového oceánu vzroste do roku 2100 o 26 až 82 centimetrů. Země se podle IPCC ke stejnému roku oteplí o 0,3 až 4,8 stupně Celsia. První desetiletí 21. století hodnotí odborníci jako nejteplejší od roku 1850, a to přesto, že se rychlost oteplování ovzduší v poslední době mírně zpomalila.

Více se oteplovaly hlubiny oceánů, který se nebezpečně okyseluje a hladina stoupá stále rychleji. Zrychlilo se ubývání ledu v Grónsku a Antarktidě. Dominantním prvkem v klimatických změnách jsou zvyšující se koncentrace skleníkových plynů, především CO2, a to nejvíce v historii.

Otázkou podle Moldana je, jak emise snižovat, odborníci se totiž v názorech rozcházejí. To, že za změnu klimatu je zodpovědný člověk svou činností, je podle vědců už nezpochybnitelné. Změna klimatu podle Moldana bude nepochybně pokračovat. Razantním snížením emisí se ale podle IPCC může udržet globální oteplení pod dvěma stupni Celsia, i přesto že po emisích stopy už navždy v atmosféře zůstanou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů