Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hladina oceánu vzroste podle IPCC do roku 2100 až o 82 centimetrů

Hladina oceánu vzroste podle IPCC do roku 2100 až o 82 centimetrů

Podle Mezivládního panelu ke změnám klimatu (IPCC) vzroste hladina světového oceánu do roku 2100 o 26 až 82 centimetrů. Země se podle dnešní zprávy IPCC ke stejnému roku oteplí o 0,3 až 4,8 stupně Celsia. Klimatologové se rovněž shodli na dosud nejvyšší míře pravděpodobnosti, že za oteplování nese hlavní odpovědnost člověk.

Pro české vědce, kteří se dnes dopoledne sešli v Akademii věd ČR v Praze, nejsou závěry panelu IPCC překvapením. Je ale podle nich důležité, že se nemění a stále více se zpřesňují. Čeští vědci apelovali také na domácí politiky, kteří životnímu prostředí nevěnují pozornost, aby závěry panelu vzali na vědomí. Čeští klimaskeptici ale s IPCC nesouhlasí.

IPCC ve své dlouho očekávané zprávě zvýšil pravděpodobnost lidské odpovědnosti za změnu klimatu na 95 procent. Poslední odhad z roku 2007 hovořil o 90 procentech. Zásadní je podle zprávy především používání fosilních paliv, v jehož důsledku se do atmosféry dostává velké množství oxidu uhličitého a dalších plynů způsobujících oteplování planety.

Na konečném znění zprávy se delegáti shodli dnes ráno po celonočních rozhovorech. V pondělí bude zpráva v plném znění zveřejněna na webu IPCC. Panel vydává zprávy o stavu klimatu každých šest let. Dnešní textje však podle klimatologů pro lidstvo dosud nejvýraznějším varováním, když označuje lidskou činnost s "vysokou pravděpodobností" za hlavní příčinu klimatických změn.

Podle ředitele Centra pro otázky životního prostředí Bedřicha Moldana je podstatné, že IPCC je ve své práci konzistentní. "Panel IPCC od svého začátku v roce 1989 nepřišel s ničím zásadně novým. Pořád se zpřesňuje a zvěrohodňuje to, co bylo řečeno před mnoha lety," uvedl dnes Moldan s tím, že podíl člověka na klimatu je jasná.

Také vzrůst hladiny světového oceánu je podle vědců vážný problém, který však Čechy příliš nezajímá. Připomněli rovněž, že zvyšování oceánu je spojeno s větší intenzitou mimořádných jevů - hurikánů, bouří i sucha.

Relativně vysoké rozpětí odhadovaného oteplení planety dáno nejistotou v odhadu množství skleníkových plynů, které lidstvo ve zbytku tohoto století vyprodukuje. Od začátku průmyslové revoluce do současnosti se teplota Země zvedla o 0,8 stupně.

Klimatologové podle jednoho z vedoucích členů panelu nemohou určovat přesnější krátkodobý vývoj. "Staré pravidlo říká, že klimaticky významné trendy by neměly být vypočítávány pro období kratší než 30 let," prohlásil dnes jeden ze spoluautorů zprávy Thomas Stocker.

Ředitel Centra výzkumu globální změny AV ČR Michal V. Marek zdůraznil, že nárůst koncentrace skleníkových plynů bude mít vliv například na sucho a biodiverzitu. Skleníkové plyny, jejichž koncentrace je nejvyšší v historii, podle Moldana v atmosféře zůstanou. I kdyby se přestaly produkovat, jejich stopa přetrvá ještě několik tisíc let. "Kdyby se emise omezily, projevilo by se to více méně bezprostředně a neprohlubovala by se změna klimatu," míní Moldan.

Údaje obsažené v dnešní zprávě mají být důležitým vodítkem pro další politická rozhodnutí související se změnami podnebí. Zatímco vlády některých významných producentů oxidu uhličitého jako je například Čína či Indie volání klimatologů po snižování emisí dlouhodobě ignorují a snaží se přenést jeho tíhu na vyspělé západní země, Západ se pokouší uplatňovat ekologicky odpovědnou politiku a přimět k ní i rozvojové státy.

"Toto je další budíček. Lidé, kteří popírají vědu nebo hledají omluvu pro své jednání, si hrají s ohněm," reagoval na zprávu americký ministr zahraničí John Kerry.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů