Sobota, 20. dubna 2024

Odborníci vyzvali úřednickou vládu, aby nedělala rozhodnutí o EIA

Odborníci vyzvali úřednickou vládu, aby nedělala rozhodnutí o EIA

Úřednická vláda v demisi by neměla podle odborníků činit nevratná rozhodnutí v úpravě zákona o posuzování vlivu na životní prostředí EIA. Evropská komise letos v dubnu zahájila proti Česku řízení pro porušení smlouvy o fungování EU za to, že nedostatečně zapracovala evropský předpis do české legislativy. Závazná rozhodnutí pro další léta by ale měla být výsledkem řádného legislativního procesu a vlády, která vzejde až z voleb, shodli se v šestibodové deklaraci odborníci na semináři, který se pořádal ve středu v senátu.

Legislativa o posuzování vlivů na životní prostředí se podle prezidenta Hospodářské komory ČR Petra Kužela dotýká klíčových odvětví průmyslu jako jsou stavebnictví a energetika. "Proto je nezbytné zahájit seriózní věcnou diskusi o koncepci novely zákona o EIA, která nás kvůli infringementu (řízení pro porušení povinnosti) čeká," uvedl.

Vyhodnocením vlivů na životní prostředí EIA se označuje studie o vlivu stavby na životní prostředí a za jakých podmínek se může uskutečnit. Platí ji investor a může vyjít i na několik set tisíc korun. Jde proto o výnosný byznys. Provádí se například u výstavby čističek a velký staveb. Obsahuje kupříkladu hlukovou a rozptylovou studii, posouzení vlivu na vodu, floru a faunu či mapuje stávající výskyt chráněných druhů.

Kvůli řízení ze strany EK bude muset český zákon z roku 2001 projít podstatnou změnou, která se bude týkat zejména úpravy postavení takzvané dotčené veřejnosti, tedy zejména občanských iniciativ v procesu EIA. Změny v legislativě už nastínila vláda ve své odpovědi EK koncem srpna. Odborníci doporučují, aby stát zvolil při úpravě legislativy takové řešení, které bude přijatelné pro EK a nebude mít dopady na ČR.

Podle nich se musí také určit, jakým závazným úředním aktem bude proces EIA zakončen. V současné době se v procesu EIA důsledně nedodržují stanovené lhůty a často tak dochází k průtahům. Zefektivnění procesu proto může přispět ke snazší administrativě a dodržování lhůt, píše se v prohlášení.

Kromě zájmů ochrany životního prostředí se musí podle Kužela zohlednit i potřeby průmyslu a investorů, jakož i právní stability. Zdůraznil, že by především mělo dojít k výraznému zrychlení a zefektivnění procesu EIA, a to bez dodatečných finančních nákladů.

Nová úprava zákona o EIA by neměla jít nad rámec platné směrnice a měla by posílit právní jistoty investorů, apelují na vládu zástupci veřejného, firemního a podnikatelského sektoru. Procesu EIA by se měla účastnit veřejnost, jíž se přesně bude týkat, s tím, že by měla mít právo podat proti konečnému úřednímu rozhodnutí žalobu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů