Úterý, 16. dubna 2024

V Brně budou testovat během veletrhu již třetí elektrobus

V Brně budou testovat během veletrhu již třetí elektrobus

Brněnský dopravní podnik bude příští týden pokračovat v testování elektrobusů. Během Mezinárodního strojírenského veletrhu zprovozní speciální linku E, na niž nasadí vůz od společnosti Siemens. Cestující bude vozit již od soboty 5. října až do 13 října mezi Mendlovým náměstím a Brněnskou přehradou. Brno hledá ekologickou alternativu ke klasickým naftovým autobusům, které mají ve městě zatím stoprocentní zastoupení, řekla ČTK mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

První elektrobus se v Brně testoval v červenci, do něj ale ještě nesměli cestující, druhý jezdil městem v srpnu. Vůz Siemens-Rampini bude třetím testovaným typem. Poté dopravní podnik vyhodnotí jak zkušenosti z provozu, tak připomínky cestujících a podle toho se bude odvíjet případný plán nákupu elektrobusů. Jejich výhodou je levnější provoz a delší životnost, k nevýhodám zatím patřila nutnost dobíjení a nedostatečný dojezd na jedno nabití. A také vyšší pořizovací cena, která se může pohybovat až okolo dvojnásobku klasického autobusu, jenž stojí pět milionů.

Linka E zahrnuje i plavbu lodí po přehradě, které už jsou také výhradně na elektrický pohon. Okružní jízda z Mendlova náměstí bude trvat hodinu a půl a jízdenka bude stát 100 korun, jízdní řád vyvěsí dopravní podnik na web.


Vůz od Siemensu si Brno půjčilo z Vídně. Jeho baterie se dobíjejí průběžně z trolejového vedení a dokážou využít energii, kterou trolejbusy vyrobí například při jízdě z kopce. V Česku jezdí elektrobusy zatím pouze v Ostravě a dobíjejí se v době mimo dopravní špičku.

V Brně zatím existuje plán nákupu 100 krátkých autobusů na plyn během let 2014 a 2015. Pořizovací cena by byla zhruba 500 milionů korun a 50 milionů by bylo potřeba investovat do infrastruktury. Provoz je levnější než u naftových autobusů.

Zdeněk Meitner

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů