Sobota, 20. dubna 2024

Za oteplování mohou lidé: RozVerky Ekologického institutu Veronica

Za oteplování mohou lidé: RozVerky Ekologického institutu Veronica

Za oteplování planety mohou lidé

První díl 5. hodnotící zprávy IPCC, který byl právě zveřejněn, podrobně sděluje, na čem se v minulých letech shodli čelní badatelé z oborů fyzikálních a přírodovědných základů klimatické změny: Aby oteplení zůstalo pod dvěma stupni a zabránilo se nejhorším důsledkům změny klimatu, musí naprostá většina fosilních paliv zůstat v zemi. Každá spálená tuna kazí zemské klima; není-li její použití životně nezbytné, je nemorální.
Více informací naleznete zde.

Přijďte v sobotu 5. 10. na Brněnský biojarmark!

Nákup zeleniny, ovoce, masných výrobků, marmelády aj. u ekologických zemědělců a nově i představení řady alternativních způsobů, kde v Brně pravidelně nakupovat místní a ekologické potraviny! To vše stojí za návštěvu již tuto sobotu. Poznáte například co je systém komunitou podporovaného zemědělství, brněnské farmářské obchody nebo výrobky brněnské cukrářky a pekařky Buch Ty.
Více informací naleznete zde.

Ekologická poradna: Perte šetrně v mýdlovém slizu

K praní znečištěného prádla používá většina lidí masově propagované komerční prací prostředky, jejichž výroba je energeticky náročná a nešetrná k životnímu prostředí. Přestože už jsou dnes všechny výrobky bezfosfátové, stále obsahují jiné problematické a mnohdy zbytečné látky. Prádlo přichází do přímého kontaktu s kůží a při sušení se zase uvolňují chemické látky do ovzduší, které se vdechováním dostávají dále do těla. Neexistuje žádný prostředek, který by byl příznivý pro životní prostředí. Přesto se můžeme při praní prádla chovat šetrně. Jednou z možností je používat tzv. prací, neboli mýdlový sliz, který se připraví pouze z mýdla a sody.
Více informací naleznete zde.

Jablečná slavnost v Hostětíně připomněla ovocnářské a řemeslné tradice

Neděle 29. září patřila v Hostětíně jablkům, řemeslům a kultuře. Probíhal zde již 12. ročník Jablečné slavnosti a Hostětín hostil na 2800 návštěvníků.
Jablečná slavnost vznikla na podporu ovocnářství v kraji - a proto zde návštěvníci mohli zažít jablka na každém kroku a ve všech podobách - z moštárny tekla spousta čerstvě vylisovaného moštu, v sadu lidé ochutnávali sušená jablíčka z tradiční sušírny, obdivovali pečená jablka v jablečných moučnících i testovali čerstvě utržená jablka ze stromu. Tématiku doplnila ovocnářská poradna, ochutnávka ovoce a prodej sazenic starých odrůd ovoce. Nevšedním zážitkem bylo i vaření a ochutnávka povidel u tetičky Kundratové.
Více informací naleznete zde.

Časopis Veronica: Velké šelmy v ČR

Aktuální číslo časopisu Veronica pojednává o ochraně velkých šelem. Číslo rovněž přináší vzpomínku na letošní povodně. Dozvíte se více o světelném znečištění či o stavbě kanálu Dunaj - Odra - Labe. Nejnovější číslo časopisu Veronica doplňuje poutavý rozhovor se světoznámým fotografem Jindřichem Štreitem.
Více informací naleznete zde.

O potřebě skutečné noci v brněnském Science Café

Ve středu 2. října v 18:30 se koná přednáška Jana Hollana s názvem Proč a jak obnovit noční prostředí. Na úvodní výklad naváže okružní procházka soumrakovým středem Brna a v závěru demonstrace opět v teplém prostředí kavárny Fratelli, Průchodní 2 (ulička dolů od věže Staré radnice).
Více informací naleznete zde.

Benefiční aukce uměleckých děl

Nadace Veronica srdečně zve na 11. ročník Benefiční aukce uměleckých děl, která se uskuteční 23. listopadu 2013. Výtěžek aukce bude určen na výkup a správu pozemků v přírodní lokalitě Hády na okraji Brna. Hády jsou jeden z mála brněnských vrchů, které jsou vidět i z centra Brna. Na jeho vrcholové plošině se nachází přírodní rezervace Hádecká planinka.
Více informací naleznete zde.

Hledáme dobrovolníky

Aktuálně hledáme dobrovolníky na pomoc na brněnském Biojarmarku tuto sobotu v Brně. Pomoc na stánku ekoporadny a na stánku s jablečnými mošty. Odměnou pro pomocníky bude láhev jablečného moštu a den strávený ve společnosti ekologickým farmářů a brněnských potravinových alternativ za zvuku cimbálovky!
Více informací naleznete zde.

Zvou Vás jiní: Světový den výživy

Ve středu 16. října na Světový den výživy budou přihlášené restaurace a školní jídelny podávat menu sestavené pouze z lokálních surovin. Na dalších místech se budou promítat filmy spojené s tématikou hladu ve světě. Cílem akce je podpořit lokální spotřebu a pomoci tak řešení globálního problému. Pořádá Člověk v tísni.
Více informací naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů