Pátek, 19. dubna 2024

FSC ČR vyhlašuje výsledky fotografické soutěže Není les jako les!

FSC ČR vyhlašuje výsledky fotografické soutěže Není les jako les!

Nezisková organizace FSC ČR vyhlásila u příležitosti konání mezinárodní akce FSC Friday výsledky fotografické soutěže, která byla zahájena v polovině května letošního roku. Jak napovídá název fotosoutěže, hlavním cílem bylo zachytit interakci mezi člověkem a lesem, dřevem a produkty z něj.

fscFotosoutěž "Není les jako les" byla oficiálně zahájena 13. května letošního roku, kdy mohli soutěžící začít posílat své fotografie do jedné z tematických kategorií - les a příroda, výrobky ze dřeva, lidé a dřevo. Tyto kategorie tematicky odkazují na tři hlavní pilíře organizace FSC a obecně také trvale udržitelného rozvoje - ekologický, sociální a ekonomický. Posledním dnem pro zaslání soutěžních fotografií byl 31. srpen.

Do soutěže dorazilo více než 2 500 soutěžních fotografií, které hodnotila redakce partnerského časopisu FOTO a vybrala finálních 80 snímků. Z nich byly voleny vítězné fotografie ve všech třech tematických kategoriích. Tohoto úkolu se zhostili profesionální fotografové Vojta Herout, Petr Jan Juračka a Ondřej Prosický, kteří nezávisle na sobě volili ve většině případů shodně.

V každé se soutěžních kategorií byly oceněny tři fotografie digitálními fotoaparáty Nikon a jedna fotografie speciální věcnou cenou od národní kanceláře FSC ČR v podobě tabletu a sady dřevěných lehátek a sáněk. Mediálním partnerem soutěže byly kromě časopisu FOTO také týdeník Respekt a měsíčník Digitální fotomagazín. Ceny do soutěže věnovaly společnosti Nikon, Ospap a Bohemia sport.

Vítězové jednotlivých kategorií

fscLes a příroda

  1. místo: Jiří Košťál - fotografie Poslední strom
  2. místo: Ivana Vostřáková - fotografie Podzimní déšť
  3. místo: Josef Malý - fotografie Les
  4. cena FSC ČR: Jiří Paták - fotografie Les kolem

Lidé a dřevo

  1. místo: Ivana Vostřáková - fotografie Requiem
  2. místo: Tomáš Trojan - fotografie Jeden z nich
  3. místo: Stanislav Chmelíček - fotografie Zahradník
  4. cena FSC ČR: Magdalena Minolová - fotografie Ztracena v hoblinách

Výrobky ze dřeva

  1. místo: Marek Sybal - fotografie Čti: Dabljuououdý
  2. místo: Dušan Račko - fotografie Dřevěné vlnobití
  3. místo: Ivan Luska - fotografie Strom byl a ve strom se proměnil
  4. cena FSC ČR: Jan Suchý - fotografie Dřevo nemá odpad


Proč fotosoutěž a FSC

fscSoutěž byla jednou z částí spotřebitelské kampaně, která měla pomoci zvýšit povědomí veřejnosti o možnosti nákupu výrobků se značkou FSC(R) (Forest Stewardship Council(R)). Logo FSC na výrobku totiž zaručuje, že dřevo nebylo vytěženo nelegálně a pochází z lesů obhospodařovaných přírodě blízkým způsobem. Spotřebitelé tak mohou svým nákupem významně pomoci chránit ohrožené světové lesy a pralesy.

Vyhlášení výsledků soutěže se konalo u příležitosti mezinárodního FSC Friday. Dne, kdy se snažíme celosvětově upozornit na důležitost lesů a jejich zdraví. Hlavním smyslem FSC Friday je pomoci veřejnosti hledat na výrobcích logo FSC a ukázat, že záleží na tom, odkud pochází zboží, které nakupuje.

Kampaň a projekt jsou spolufinancovány z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. "Velký zájem o fotosoutěž, kvalita a množství zaslaných fotografií nás příjemně překvapilo. To je známka toho, že veřejnosti stále není ochrana mizejících lesů lhostejná. V budoucnu bychom na soutěž rádi navázali a prvním plánem je vydaní kalendáře pro rok 2014, který bude mapovat nejen vítězné fotografie," dodává manažer projektu Mgr. Martin Koubek, Ph.D.

O FSC ČR, o. s.
Národní kancelář FSC ČR již více než devět let prosazuje environmentálně vhodné, sociálně přínosné a ekonomicky životaschopné lesní hospodaření v České republice. Tím napomáhá chránit ohrožené a devastované lesy a jejich obyvatele. Jedním z cílů FSC ČR je také informování a vzdělávání o odpovědné spotřebě a možnostech podpoření šetrného a přírodě blízkého hospodaření v lesích. Další informace na: www.czechfsc.cz a www.poznejdrevo.cz.

Kontakt:

Petr Březina, FSC ČR, o.s., tel.: 777 900 298, e-mail: brezina@czechfsc.cz

Mgr. Martin Koubek, Ph.D., FSC ČR, o. s., tel. 737 085 007, e- mail: martin.koubek@czechfsc.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů