Pátek, 19. dubna 2024

Žena, která porazila Stanjuru i Hadamczika

Pavla Brady, kandidátka Strany zelených do sněmovny

Žena, která porazila Stanjuru i Hadamczika

AUTOR: Tereza Šídlová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Pavla Brady se může chlubit podobným skalpem jako světové hokejové hvězdy. Porazila Aloise Hadamczika.

S trenérem hokejové reprezentace se v roce 2007 utkala coby opavská komunální politička, v podstatě jako nováček v zastupitelstvu. Radnice, tehdy vedená Zbyňkem Stanjurou (ODS), od Hadamczika chtěla koupit pozemky, které se ukázaly jako předražené. Po tomto zásahu začala její regionální hvězda stoupat. Nyní v předčasných volbách už coby první náměstkyně primátora Opavy Brady kandiduje jako jednička Strany zelených v Moravskoslezském kraji.

"K zeleným jsem vstupovala s tím, že chci této straně pomoct. Nabídla jsem své jméno a své výsledky v Opavě," říká drobná jedenačtyřicetiletá žena v pražské kavárně, kde se s HN sešla po jednání předsednictva zelených.

Za nejlepší průpravu pro politiku, kde převažují muži, považuje i to, že je vystudovaná stavební inženýrka. "V mužském světě se pohybuji dlouho, mám zkušenosti ze staveb, a když jsem pracovala jako tlumočnice, dokonce jsme chodili fárat, to bylo celkem drsné prostředí," říká politička, která ještě nedávno byla i předsedkyní představenstva fotbalového klubu SFC Opava.

Žena na odstřel

Dnes je Brady jednou z nejvýš postavených představitelů Strany zelených, která se po čtyřletém "time-outu" pokusí o návrat do sněmovny. Zkušenosti s převálcováním velkých stran má v městském měřítku. Komunální volby v roce 2010, které voliči pojali jako "vymetání" zasloužilých politiků, dokonce vyhrála, ještě za Stranu pro otevřenou společnost. Primátorského řetězu se ale vzdala ve prospěch koaličního partnera ČSSD - výměnou za většinu v radě města.

"Když už byla ČSSD přinucena uzavřít s námi koaliční smlouvu, jejich zásadní podmínka byla, že budou mít primátora. Ustoupila jsem, abychom mohli řídit město. Nemám potřebu prezentovat sebe sama," říká. Sňatek z rozumu ale provázejí problémy, a jí tak pořád zůstává nálepka bojovnice. Brady například před dvěma týdny podstoupila hlasování o odvolání, které vyvolal její koaliční partner. Důvody? Prý ztráta důvěry. Mluví se ale o jejím nesouhlasu s pronájmem městských lesů.

Svým způsobem charakteristické pro Brady je, že kvůli sporům "doma" chyběla i na zahájení kampaně zelených. Přestože je první místopředsedkyní strany, na celostátní úrovni je málo známá. Tomuto tvrzení se ani sama nebrání. "Je to moje volba," říká překvapivě.

Jedním z důvodů prý je to, že je ve straně krátce. Za zelené kandidovala poprvé v krajských volbách a jen pár týdnů nato se dostala do vedení strany. Bylo to na loňském sjezdu, kdy se odehrál z dnešního pohledu klíčový souboj mezi lídry strany - Ondřejem Liškou a Martinem Bursíkem. První jmenovaný se stal předsedou, ten druhý pár měsíců nato od zelených odešel a pracuje na konkurenčním projektu Liberální ekologické strany.

Krotitelka zelených

Brady má být coby stranická dvojka spíš jakousi krotitelkou partaje než její tváří. Bursík kdysi stranu nazval "pytlem blech" a tato pověst jí - hlavně kvůli širokému spektru názorů a nevypočitatelnosti členů - zůstala. "Neznám stranu, která by byla jednolitý útvar, a pokud by byla, bylo by to špatně," říká Brady. "Soustředím se na to, abychom se už chovali jako dospělá strana. Není možné řešit různorodé názory a rozpory veřejně, prádlo se pere doma. To umí velké strany mnohem lépe," dodává.

Brady pochází z Opavska, ve městě, kde dnes vládne, studovala gymnázium. Později nějaký čas žila i v USA, kde se věnovala fotografování, za které má i několik regionálních amerických cen. Za oceán se dostala se svým prvním manželem, v Opavě se znovu usadila v roce 2004. Do politiky ji podle jejích slov přivedla tehdejší arogance radnice, vedené velkou koalicí ČSSD a ODS.

"Tehdy se dělaly nějaké stavební úpravy kolem našeho domu, zrušili nám parkovací místa a vůbec neřešili, jaké komplikace to způsobí nám. Začali jsme sepisovat petici," popisuje své komunální začátky Brady.

Když pak krátce nato v roce 2006 poprvé zasedla v městském zastupitelstvu, byly v něm prý jen tři ženy. Brady tvrdí, že na vlastní kůži zkusila, jak tvrdý je mužský svět politiky. "Muži se spolu domluví lépe. Je potřeba mít hodně tvrdé lokty, silný žaludek a je těžké v tomto světě fungovat, zvlášť když nechcete používat zavedené metody," říká.

Brady kandiduje v rozbouřeném ostravském regionu, který se potýká se situací v OKD a možným uzavřením Dolu Paskov. V kampani bude chtít voliče přesvědčit, že ekologický přístup k životu může přinést i nová pracovní místa.

"Vidíme mnoho pracovních příležitostí na Ostravsku v ekologických pracích. Je potřeba udělat rekultivace, které má platit stát. Je potřeba celou energetickou náročnost snižovat a tam jsou možnosti pro stavební investice," míní politička. Podle průzkumů veřejného mínění však zelení nemají jistotu vstupu do sněmovny.

Pavla Brady (41)

Hvězda opavské politiky

Do politiky vstoupila v roce 2006, kdy se stala opoziční zastupitelkou v Opavě. Brzy se stala výraznou kritičkou poměrů na radnici. Známé jsou její střety s tehdejším primátorem Zbyňkem Stanjurou (ODS). V roce 2010 vyhrála v komunálních volbách za Stranu pro otevřenou společnost.

Hadamczikovy pozemky

V roce 2007, kdy byla Brady zastupitelkou, chtělo město koupit pozemky od trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika za cenu 550 korun za metr čtvereční. Brady, která je ale soudní znalkyní v oboru cen nemovitostí, přišla s posudkem, že pozemek má cenu podstatně menší, 28,50 koruny za metr. Z prodeje sešlo.

Cestovatelka a fotografka

Brady je vystudovaná stavební inženýrka. V minulosti také žila v USA, kde se věnovala fotografování.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů