Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kotlíkový program zatím jen ve třech krajích. Proč?

Kotlíkový program zatím jen ve třech krajích. Proč?

Dosud pouze Moravskoslezský (30 mil. Kč), Středočeský (20 mil. Kč) a Ústecký kraj (10 mil. Kč) využily možnosti participovat na programu Ministerstva životního prostředí (MŽP) na podporu výměny kotlů pro své obyvatele.

Tyto tři kraje - v souladu s uvedeným programem - se zavázaly ze svých zdrojů vyčlenit na podporu výměny kotlů pro své obyvatele stejně vysokou částku, o kterou požádaly ministerstvo.

V běhu je nyní ještě jednání o zapojení Královéhradeckého kraje. Podle Mgr. Marty Machkové z tiskového oddělení MŽP se v minulosti na toto téma uskutečnila i jednání s Jihomoravským krajem, který však už několik měsíců o program nejeví zájem. Celkem bylo pro letošní rok na tyto účely alokováno 80 mil. Kč a stejný objem peněz by měl být k dispozici také v příštím roce. Všechny tři kraje, které dosud do programu vstoupily, vyčerpaly celkem 60 mil. Kč, na další výzvy v programu tedy letos zbývá ještě 20 milionů. Nebudou-li vyčerpány, MŽP je znovu alokuje do potřebných oblastí např. jiného z programů, případně na kofinancování OP Životní prostředí.

Objem finančních prostředků, o něž v >>kotlíkovém programu<< může kraj požádat, závisí vždy na jeho dohodě s ministerstvem. Marta Machková potvrzuje, že MŽP zatím nebylo nuceno limitovat horní hranici čerpání. >>Spíše se snažíme v jednáních přesvědčovat kraje, aby jejich spoluúčast neklesla pod 10 mil. Kč a program měl pro jejich obyvatele významnější efekt,<< dodává mluvčí s tím, že původní představy některých krajů o své spoluúčasti se pohybovaly mezi třemi a pěti miliony.

Také podmínky programu jsou pro všechny kraje stejné. Nicméně míra znečištění ovzduší se do zapojení krajů do programu očividně promítá. Není náhodou, že první výzva programu byla v Moravskoslezském kraji, kde se přitom vyšlo z dobrých zkušeností z uplatňování společného programu MŽP a kraje a kde už ministerstvo rozdělilo ve třech dosavadních výzvách >>kotlíkového programu<< 100 mil. Kč.

Co se v tomto programu očekává od obcí? MŽP chystá informační kampaň pro občany >>Jak správně topit aneb Vyměňte si svůj starý kotel za nový<< a zapojení obcí ponechává na jejich vlastním uvážení.

Na základě zkušeností ze společného programu s Moravskoslezským krajem se v >>kotlíkovém programu<< nabízí mj. možná kombinace s případnou podporou obce až do výše skutečných nákladů. >>Je zde tedy prostor, aby obec, pokud udělovaná podpora nestačí na zaplacení všech nákladů na pořízení kotle, poskytla žadateli dotaci či výhodnou půjčku na zbytek nákladů,<< uzavírá Marta Machková.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů