Pátek, 19. dubna 2024

Jak účinně čelit hluku a znečištění ovzduší

Jak účinně čelit hluku a znečištění ovzduší

Odpovědi na to se pro města a obce budou už příští měsíc hledat v Praze na konferenci Better Cities for Better Life. Čeští a slovenští starostové na ní mají účast zdarma.

Vedle nepřeberného množství úkolů, denně se valících na bedra starostů a primátorů, je řešení následků vlivu hluku a znečištěného ovzduší na zdraví obyvatelstva dnes jednou z nejvyšších priorit. Na konec listopadu je proto do Prahy pozváno na 350 starostů a dalších představitelů světových metropolí, jako jsou New York, Mexiko City, Rio de Janeiro, Moskva, Káhira, Istanbul, Peking, Šanghaj, New Dillí, Tokio či Sydney, aby si vyměnili zkušenosti s úspěšnými praktickými řešeními tohoto dnes největšího globálního nepřítele lidstva a naučili se je od sebe >>opisovat<<.

Nyní je tomu však tak, že z tisíců sídel i u nás každé hledá samo za sebe vlastní řešení jednoho a téhož problému, leckdy metodou >>pokus - omyl<<. Možná se mu to i po mnoha neúspěšných pokusech podaří. Ale kdybychom o tomto řešení věděli i v ostatních městech, vyhnuli bychom se vlastním zdlouhavým snahám o zvládnutí hluku a znečištění ovzduší na našem území a mohli se jím přinejmenším inspirovat či je případně beze zbytku převzít.

Mezinárodní konference v Praze nazvaná Better Cities for Better Life v tomto smyslu a svým rozsahem aspiruje na to stát se zcela ojedinělou akcí, jaká se kdy ve světě konala. Dlužno však podotknout, že chce navázat na jinou významnou konferenci, která se před deseti roky v Berlíně za účasti reprezentace osmi evropských metropolí a Generálního ředitelství Evropské komise pro životní prostředí rovněž věnovala hlučnosti a znečišťování ovzduší ve městech.

Spolupořadateli listopadové konferencejsou hlavní město Praha, Svaz měst a obcí ČR, Ministerstvo zahraničí ČR, Ministerstvo dopravy ČR, Akademie věd ČR, ČVUT v Praze, Univerzita Karlova v Praze a Národní hluková observatoř ČR.

Pražské setkání je zajímavé i tím, že je (bezplatně) otevřeno starostům a primátorům jak z České, tak Slovenské republiky, kteří boj s hlukem a znečištěním ovzduší berou vážně a stojí o to, aby se v jejich obcích a městech podmínky pro život obyvatel začaly viditelně zlepšovat. Organizátoři zároveň nepochybují o tom, že v Česku i na Slovensku už řada úspěšných řešení existuje a bude je možné představit také zástupcům největších světových metropolí.

AUTOR: IVO VANĚK

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů