Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Jihlavě možná poplatek za odpad mírně klesne, jinde stagnuje

V Jihlavě možná poplatek za odpad mírně klesne, jinde stagnuje

Obyvatelé Jihlavy budou mít možná v příštím roce o něco nižší poplatek za komunální odpad. V tomto roce jim platba stoupla o 200 korun na 700 Kč na obyvatele. Teď radnice uvažuje o snížení částky o dvacetikorunu. Umožní to peníze za prodej tříděného odpadu, sdělil ČTK mluvčí radnice Radek Tulis. Ostatní města, která dnes oslovila ČTK, počítají spíš s ponecháním částky na současné úrovni.

V padesátitisícové Jihlavě bude o nové výši poplatku rozhodovat zastupitelstvo na konci října. Třídění by mohlo mít v budoucnu na platby Jihlavanů ještě větší vliv, protože pro ně město připravuje další motivace. "Například ten, kdo odevzdá ve sběrném dvoře určité množství odpadu jako plasty, kovy, elektro a podobně, bude mít individuální slevu na poplatku," přiblížil Tulis jednu z možností. Podle mluvčího teď lidé v Jihlavě vytřídí zhruba 26 procent odpadu, zatímco evropský průměr je 50 procent. "Rezervy tady ještě jsou," uvedl.

V Třebíči, druhém největším městě Vysočiny, letos lidé za odpad zaplatili 648 Kč. "Poplatek město zvyšovat nebude," uvedl mluvčí radnice Ivan Přibík.

Vedení Velkého Meziříčí na Žďársku před rokem uvažovalo o navýšení poplatku až na 720 Kč, ale nakonec od zdražení úplně ustoupilo. "Poplatek necháme stejný i pro rok 2014, to znamená 500 Kč na obyvatele," uvedl dnes starosta Radovan Necid (ODS). Stejnou částku platí za odvážení komunálního odpadu obyvatelé Pacova na Pelhřimovsku, ani tamní starosta Lukáš Vlček (bezpartijní) nepočítá s jejím růstem.

Zvyšování platby nechystá Přibyslav na Havlíčkobrodsku, která má na svém území skládku odpadu. Lidé tam platí 420 Kč ročně a obyvatelé vsí u skládky 210 Kč. Zastupitelé Nového Města na Moravě už v pondělí rozhodli o tom, že poplatek v příštím roce zůstane na současných 480 Kč za obyvatele.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů