Pátek, 19. dubna 2024

Střešní solární panely se prý lidem vyplatí i po konci podpory

Střešní solární panely se prý lidem vyplatí i po konci podpory

Stavět solární panely na střechu rodinných domů pro zajištění vlastní spotřeby elektřiny se vyplatí i v příštím roce, přestože stát od ledna zastaví provozní podporu pro nové zdroje fotovoltaické elektřiny. Pokud se ale majitelům podaří uvést střešní elektrárnu do provozu ještě letos, umožní jim to podstatně zkrátit návratnost původní investice. ČTK to sdělili zástupci společnosti Photon Energy, která se zabývá výstavbou solárních elektráren.

"Při průměrné ceně elektřiny pro rodinný domek ve výši 4,50 koruny na kilowatthodinu a průměrné spotřebě pět megawatthodin ročně se návratnost bez státní podpory může pohybovat kolem 12 let, pokud rodina spotřebuje 70 procent elektřiny vyrobené vlastní elektrárnou. To vše při životnosti systému okolo 25 let," řekl ČTK mluvčí Photon Energy Jan Krčmář. Do budoucna by se podle něj mohla návratnost investice zkrátit, protože se očekává zlevnění bateriových systémů, které by umožnily domácnosti spotřebovat až 100 procent vyrobené elektřiny.

Pokud se ale elektrárnu podaří uvést do provozu ještě letos, budou moci její majitelé čerpat takzvaný zelený bonus ve výši až 2,44 koruny za každou vyrobenou kilowatthodinu. Díky tomu by návratnost investice do elektrárny klesla asi na osm let.

"Tato varianta je nepochybně nejvýhodnější a návratnost investice nejkratší," uvedl Miroslav Calda z Photon Energy. Podle něj ale domácnostem zbývá pro rozhodnutí o stavbě střešní elektrárny jen málo času. "Výstavba a administrativa kolem připojení fotovoltaické elektrárny zabere nejméně deset týdnů," upozornil Calda.

Podle zástupců Photon Energy je ale hlavní přínos střešní elektrárny pro domácnost úspora na nákladech za elektřinu, protože její výroba z panelů je levnější než nákup ze sítě. "Při životnosti elektrárny 25 let se cena elektřiny z fotovoltaiky pohybuje průměrně okolo 1,60 Kč na kilowatthodinu," uvedl Krčmář. "Pokud například rodina nyní platí 4,50 korun na kilowatthodinu za elektřinu ze sítě, tak se úspora pohybuje okolo 14.000 korun za rok," doplnil. Tato úspora přitom podle něj nezahrnuje žádnou státní podporu.

Krčmář také uvedl, že náklady na střešní solární elektrárnu o instalovaném výkonu pěti kilowattů se mohou pohybovat kolem 140.000 až 190.000 korun. Výška investice ale záleží také na tom, jestli je střecha domu rovná nebo zkosená a jak je dům orientován vůči světovým stranám.

Photon Energy byla založena v Praze, nyní sídlí v Nizozemsku. Firma působí v Česku, na Slovensku, v Itálii, v Austrálii a v Kanadě a zabývá se projektováním, výstavbou a provozem solárních elektráren.

Česko zavedlo podporu pro solární elektrárny kvůli snaze zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na tuzemské výrobě elektřiny. V letech 2009 a 2010 ale nastal takzvaný solární boom, neboť se výrazně snížila cena solárních panelů, ale podpora pro výrobu elektřiny ze slunce neklesla dost výrazně. V důsledku boomu, během něhož vznikaly hlavně velké solární elektrárny na polích, se razantně zvýšila částka, která míří na podporu obnovitelných zdrojů. V letošním roce činí 44,4 miliardy korun, když spotřebitelé platí 583 korun za každou megawatthodinu a stát navíc přispívá částkou 11,7 miliardy korun z rozpočtu.

Zákonodárci letos přijali novelu zákona o obnovitelných zdrojích, podle níž už nebudou mít nové zdroje nárok na provozní podporu. U elektráren připojených do konce roku podpora zůstane zachována. Zákon také stanovil strop pro příspěvek placený v ceně proudu na 495 korun za megawatthodinu, stát kvůli tomu bude muset platit z rozpočtu na podporu víc.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů