Středa, 24. dubna 2024

Ekologické investice v Česku loni vzrostly o tři pct na 26 mld Kč

Ekologické investice v Česku loni vzrostly o tři pct na 26 mld Kč

Investice do ochrany životního prostředí v Česku loni vzrostly o tři procenta na 25,6 miliardy korun. Zatímco podniky své ekologické investice mírně omezovaly, stát je naopak zvýšil. Nejvíce se podobně jako v roce 2011 investovalo do nakládání s odpadními vodami, na které směřovalo takřka 12 miliard korun. ČTK to zjistila z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Podniky loni daly do ekologických investic 13,2 miliardy korun, což byla meziročně zhruba o miliardu méně. Veřejný sektor investoval loni 12,4 miliardy korun, meziročně bezmála o dvě miliardy více. Zhruba 40 procent veřejných výdajů pocházelo z vlastních zdrojů a rozpočtů, přibližně 5,7 miliardy představovaly dotace, z toho více než polovina ze zahraničí. Především na velkých projektech v oblasti čištění odpadních vod se finančně významně podílí Evropská unie. Prostřednictvím úvěrů a půjček byly financovány projekty za 1,2 miliardy Kč.

Investice do čistíren odpadních vod loni dosáhly 11,8 miliardy korun, což byla meziročně o více než dvě miliardy Kč vyšší částka. Do ochrany ovzduší a klimatu šlo 4,2 miliardy Kč, o 600 milionů méně než před rokem. Třímiliardovou částku překročily také investice do hospodaření s odpady. Na ochranu a sanaci půdy, podzemních a povrchových vod šlo 2,6 miliardy Kč, na ochranu biodiverzity 300 milionů.

Zhruba 20 miliard ročně vkládá Česko do životního prostředí od roku 2003. Jasně přitom dominují investice do výstavby a rekonstrukcí čistíren odpadních vod, což vyplynulo z povinnosti státu vůči EU zajistit do konce roku 2010, aby všechny obce nad 2000 obyvatel byly připojeny na kanalizaci a čistírnu odpadních vod. V posledních letech rostou i investice do nakládání s odpady.

Při srovnání s rokem 1986, od kterého statistici investice na ochranu životního prostředí sledují, vzrostl jejich celkový objem více než desetkrát. Přesto nepatří letošní čísla k rekordním. Proti dosud nejvyšším více než 40 miliardám v roce 1997 byla loni investovaná částka nižší takřka o 40 procent.

Provozní náklady na ochranu životního prostředí loni klesly o 2,5 miliardy korun na 56,5 miliardy Kč. Snížily se také příjmy firem nabízejících služby a vedlejší produkty v oblasti životního prostředí. Tržby z prodeje služeb klesly o 1,8 miliardy Kč na 41,7 miliardy Kč. Za vedlejší služby podnikatelé utržili 12,7 miliardy Kč, v roce 2011 to bylo téměř 15 miliard Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů