Pátek, 19. dubna 2024

Podzimní Brno bude opět plné technických novinek

O technologii k přeměně pneumatik, biomasy a komunálního odpadu na lehké oleje a uhlík je zájem už dnes.

Podzimní Brno bude opět plné technických novinek

Již od roku 1959 představuje Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně pro řadu domácích i zahraničních firem každoroční příležitost k prezentaci produktových novinek, inovací a služeb potenciálním zákazníkům. Kromě řady českých premiér přinese letošní ročník minimálně jednu světovou novinku.

Ze starých pneumatik motorová nafta

Světovou novinku, která je výsledkem česko-německé spolupráce, bude na brněnském výstavišti prezentovat strojírenská firma Šmeral Brno. Ta spolu s německou firmou Bionic Laboratories BLG vyvinula unikátní technologii, která slouží k přeměně pneumatik, biomasy a komunálního odpadu na lehké oleje a uhlík. Takto vytvořené oleje jsou lehce zpracovatelné na motorovou naftu a uhlík může být využit jako surovina pro další procesy, například pro výrobu vysoce hodnotného hnojiva.

"Ačkoliv je naše zařízení k dispozici pouze ve formě zmenšeného prototypu, víme, že je natolik účinné, aby mohlo být úspěšně nasazeno do běžného provozu," konstatoval generální ředitel společnosti Vladimír Novák. "Již dnes mají o tuto technologii zájem zákazníci z různých částí světa - například z Indie, zemí Středního východu, Afriky, Brazílie, Německa a Švédska."

Vývoj zařízení byl financován ze soukromých zdrojů bez finanční spoluúčasti státu či fondů Evropské unie. Kromě firem Šmeral Brno a Bionic Laboratories BLG se na vývoji podle Nováka podílely i některé vysoké školy - Západočeská univerzita v Plzni a jedna z německých vysokých škol.

"Očekáváme, že mezi odbornou veřejností bude o tuto novinku velký zájem. Mezinárodní strojírenský veletrh je pro nás již osvědčenou příležitostí, jak se efektivně prezentovat a navázat nové obchodní kontakty," dodal Novák.

Vážní zájemci budou moci zhlédnout zmenšený prototyp zařízení v plném provozu v prostorách společnosti, které se nacházejí přibližně deset minut od veletržního areálu. Cena kompletní technologie určené pro běžný provoz se bude pohybovat mezi pěti až sedmi miliony eur. Výrobce proto nepředpokládá, že by se v průběhu veletrhu mohlo podařit získat předběžné objednávky či přímo uzavřít nějaký kontrakt.

AUTOR: Marek Zouzalík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

kráceno

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů