Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Komise podporuje udržitelnou městskou mobilitu
Evropská komise dnes schválila grant ve výši 4 milionů EUR na projekt "Civitas Capital". Tento tři roky trvající projekt, jehož cílem je prosazování udržitelné městské mobility, je financován z rámcového programu EU pro výzkum a od svého počátku v roce 2002 podpořil více než 700 demonstračních činností v přibližně 60 městech s celkovým objemem investic z prostředků EU ve výši přes 200 milionů EUR. Mezi jednotlivé cíle projektu "Civitas Capital" patří například vydání doporučení ohledně budoucích priorit výzkumu a vývoje, která Komise zahrne do svého výzkumného programu na období 2014-2020. Jak uvedl místopředseda Komise odpovědný za dopravu Siim Kallas, má Komise do konce tohoto roku představit ucelený soubor konkrétních opatření v oblasti městské mobility.

Chráněnou přírodu nikdo ničit nebude

Dnešní vpád, projížďka nebo závod, na terminologii nezáleží, luxusních aut do CHKO Šumava je ukázka bezohledného, organizovaného a vědomého ničení přírody. Pokud je přes cestu závora, i malé dítě bez řidičáku ví, že to není pozvánka na cestu dál.
Ministerstvo životního prostředí a Správa NP a CHKO Šumava podniknou veškeré kroky k řádnému potrestání tohoto organizovaného vandalství. Pokuta 100 Kč je výsměch nejen všem ochráncům a milovníkům přírody, ale i motoristům, kterým policie ukládá i za mnohem menší individuální přestupky pokuty 500 Kč a víc, natož pak, když jde o organizovanou skupinu.
"Je úplně jedno, jestli do chráněného území vjede luxusní BMW nebo starý žigulík. Inteligence lidí se neposuzuje podle značky auta, ač si možná někteří, sedící v drahých vozech, myslí opak. Uděláme všechno, abychom tyto dnešní vandaly v CHKO Šumava potrestali co nejpřísnější sankcí, která je a jim podobné napříště odradí od podobných extempore, ničících naší zvlášť chráněnou přírodu," říká ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský.

GreenFactory: Ocenění pro efektivní kogenerační jednotku na výrobu tepla a elektrické energie
Mladá Boleslav/Praha, 4. října 2013 - Nová kogenerační jednotka v závodě společnosti ŠKODA AUTO v Kvasinách byla v České republice oceněna jako `Podnikatelský projekt roku´. Mimořádně efektivní zařízení v soutěži zvítězilo v kategorii `Eko-Energie/Úspory energie´. Cenu uděluje české ministerstvo průmyslu a obchodu společně s agenturou CzechInvest.

Co projedná vláda ve středu 9.10.


1106/13 Zpráva o životním prostředí České republiky v roce 2012

1104/13 Zpráva o činnosti Státního fondu životního prostředí ČR v roce 2012

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů