Sobota, 27. dubna 2024

V Moravskoslezském kraji čeká přes 4000 pracovních míst v oblasti energeticky úsporných renovací budov

V Moravskoslezském kraji čeká přes 4000 pracovních míst v oblasti energeticky úsporných renovací budov

Dlouhodobé financovánístátního podpůrného programu Nová zelená úsporám pro rodinné domy a efektivní zapojení fondů Evropské unie pro energeticky úsporné renovace bytových domů a veřejných budov může už do jednoho roku vytvořit několik tisícpracovních míst v Moravskoslezském kraji, a svým dílem tak přispět ke změně struktury jeho ekonomiky.
Nová zelená úsporám zatím tento rok hospodaří jen s 1 miliardou korun. Do roku 2020 lze ale vestabilním programu, který by pomáhal domácnostem i institucím s energeticky úspornými renovacemi, efektivně vyčerpat 80-100 miliard korun, tedy až 12 miliardpodpor ročně. Celorepublikově by tato částka dokázala vytvořit 35 tisíc pracovních míst ve všechregionech České republiky.
Pro Moravskoslezský kraj, kde žije 11,7 % obyvatel České republiky, by to podle konzervativních odhadů znamenalo 4100 nových přímých pracovních míst ve stavebnictví a subdodavatelských odvětvích [1].
Moravskoslezský kraj navíc patří mezi nejaktivnější kraje z hlediska čerpání dotací do renovací budov. Vyplývá to jak z množství realizovaných zakázek v rámci původního programu Zelená úsporám, tak z množství projektů podpořených ze stávajícího Operačního programu Životní prostředí. Podle těchto údajů by tak odhady počtu nových pracovních míst v oblasti renovací budov mohly být ještě vyšší[2].
Financovat takový program se přitom vyplatí dokonce i státní kase. Vložené prostředky se do nítotiž už během jednoho roku vrátí[3].
Moravskoslezský krajby se měl u vlády zasadit o vytvoření dlouhodobého programu, kdy lze také ve spolupráci s Úřadem práce dohodnout příspěvek na vytvoření nového pracovního místa v tomto oboru přímo u stavebních firem.Důležité bude zohlednit možnost nových pracovních příležitostí v energeticky úsporném stavebnictví při přípravě rekvalifikačních kurzů.

Ing. Pavel Ševčík, předseda krajské rady Moravskoslezského kraje a viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR, řekl:"Stavebnictví se v současné době nachází ve velmi složité situaci a právě dlouhodobá strategie v oblasti snižování energetické náročnosti budov by měla přinést tolik očekávané zakázky - především malým a středním firmám. Česká republika se jako členská země EU zavázala k přijetí opatření, která povedou k úsporám nákladů na vytápění a k šetření energiemi. Proto by měly být vyhlášeny další programy, které kromě Panel 2013+ a Nová zelená úsporám využijí finanční prostředky EU v programovacím období 2014-2020. Právě zde vidíme velkou šanci pro Moravskoslezský kraj.Díky vysokému multiplikátoru pak bude zásadně ovlivněna zaměstnanost ve stavebnictví a vzrostou i přínosy do státního rozpočtu."

Ing. Jan Březina, předseda představenstva Krajské hospodářské komoryMoravskoslezského kraje, řekl: "V Moravskoslezském kraji patří stavebnictví, vedle dalších klíčových podnikův oblasti těžebního a hutního průmyslu, k významně ohroženým oborům. V důsledku škrtů ve státním rozpočtu došlo k omezení investic ve veřejném sektoru a vlivem současné ekonomické situace i k omezení privátních investic. Tyto problémy se přenášejí do dodavatelských a spolupracujících firem a často jim způsobují existenční problémy. Energeticky úsporné renovace budov situaci v kraji nevyřeší zcela, mohou ale významně a poměrně rychle přispět k diverzifikaci jeho ekonomiky i struktury zaměstnanosti. Kraj by na to měl myslet při přípravě rekvalifikačních kurzů, nebo přímo podpořit nová pracovní místa ve stavebnictví."

Mgr. Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy, řekl: "Posílení Nové zelené úsporám a využití fondů Evropské unie na podporu energeticky úsporných renovací budov je cestou k vytvoření více než 4000 nových přímých pracovních míst v Moravskoslezském kraji.A to není malé číslo."

Kontakty:
Mgr. Alena Čechová, tisková mluvčí Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR, tel.: 723 240 431, e-mail: cechova@sps.cz
PhDr. Magda Habrmanová, CSc., ředitelka Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje, tel.: 597 479 325, e-mail: m.habrmanova@khkmsk.cz
Mgr. Jana Kubáňová, koordinátorka komunikace Šance pro budovy, tel.: 774 422 910, e-mail: jana.kubanova@sanceprobudovy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů