Pátek, 29. března 2024

Měření v lovosické olejně neprokázalo kontaminaci radioaktivitou

Měření v lovosické olejně neprokázalo kontaminaci radioaktivitou

Výsledky měření v areálu bývalé Setuzy v Lovosicích ukázaly, že někdejší laboratoř ani studna podzemních vod nebyly kontaminovány radioaktivními látkami. ČTK o tom informoval Karel Svoboda ze společnosti ÚJV Řež (někdejší Ústavu jaderného výzkumu Řež), která se mimo jiné zabývá likvidací radioaktivních odpadů.

Společnost nabídla lovosické radnici, že v prostorách, kde se vedle stovek tun nebezpečných chemikálií našlo také malé množství radioaktivních látek, zdarma provede základní kontrolní měření. Pracovníci radiochemické laboratoře odebrali 17. září vzorky z laboratoře bývalé olejny a ze studny podzemních vod pod areálem a provedli jejich radiochemickou analýzu.

"Výsledky ukázaly, že nedošlo k uvolnění kontaminace do životního prostředí a že skladovací místo radioaktivních látek v laboratoři nebylo kontaminováno. Zároveň jsme udělali kontrolní monitoring laboratoře a skladu a doporučili provést ještě monitoring ostatních částí budovy," uvedl vedoucí oddělení měření a laboratoře ÚJV Řež Karel Svoboda.

Areál, ve kterém se prováděly demoliční práce, patří společnosti Wowitra. Česká inspekce životního prostředí s ní zahájila správní řízení kvůli porušení zákona o ochraně vod a zákona o odpadech, podala na ni také trestní oznámení kvůli podezření na spáchání trestných činů poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s odpady.

Jednatel Wowitry Claude Dhiet uvedl, že nalezené látky nejsou vlastnictvím jeho firmy, ale společností, které jsou v likvidaci. Finanční odpovědnost za odstranění látek by tak podle jeho názoru neměla padnout na něj.

Toho, aby nenesla finanční následky likvidace látek v areálu, se obává také lovosická radnice. Hejtman Oldřich Bubeníček nedávno vyslovil názor, že by radnice měla v první řadě uložit firmě Wowitra nápravná opatření. "Snažíme se společnými silami najít takové řešení, aby to celé nespadlo na obec. Pokud my dáme nějaká nápravná opatření, tak v případě, že firma nebude činit, tak budeme muset nápravná opatření podle zákona udělat sami," uvedla minulý týden na jednání lovosických zastupitelů starostka Lenka Lízlová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů